Egyéb

Egy hazában: Ünnepélyes keretek között adták át szerdán a szekszárdi Német Színház megújult épületét

Az Egy hazában október 2-i adásának tartalmából.
 
Hallgassa meg!

Ünnepélyes keretek között adták át szerdán a szekszárdi Német Színház megújult épületét. A teátrum 250 millió Forint állami támogatásból szépült meg és vált korszerűvé. Ezzel az utóbbi évek egyik legjelentősebb nemzetiségi beruházása valósult meg Magyarországon. A színház, ahogy 20 évvel ezelőtti megalapításakor, Lessing: A bölcs Nátán című darabjával indította az évadot. A felújításról és az intézményről Kocsis Éva Frank Ildikó színházigazgatóval és Heinek Ottóval, a magyarországi németek országos önkormányzatának elnökével beszélgetett.

A Baranya Megyei Horvát Önkormányzat a területén működő horvát önkormányzatok számára szakmai továbbképzést tartott a Magyarországi Horvátok Kulturális, Képzési és Szabadidő Központjában, a horvátországi Pag szigeteken fekvő Vlašićiben. A részletekről valamint a megyei önkormányzat munkájáról Balatinácz Renáta Sárosácz Mihály elnökkel beszélgetett.

A besztercebányai Bél Mátyás Egyetem szeptember 13-án és 14-én rendezte meg „A Visegrádi csoport országainak nyelvei a mai Európában” elnevezésű konferenciát, melyre meghívást kapott a Szegedi Tudományegyetem Nemzetiségi Tanszéke is. Öt fős küldöttség utazott a tanácskozásra, közöttük Mihaela Bucin, a román nyelv- és irodalom tanszék vezetője és Wéber Péter történész. Románia nem a visegrádi csoport tagja, ezért – mint azt a román tanszék vezetője műsorunknak elmondta -, a konferencián való részvétel számukra nagy lehetőség volt. Tapasztalataikról Kaupert Júlia érdeklődött.

A Bükki Szlovák Nemzetiségi Iskola székhelye Bükkszentkereszten, míg telephelye Répáshután van. A 2 intézményben jelenleg 78 diák tanul, s amire nagyon büszkék, hogy az új tanévet 11 elsős kezdte meg náluk. Mács Ildikó először őket kérdezte.

“Kép és emlékezet” – ezt a címet viseli az a projekt, amelyet közösen valósít meg a Budai Szerb Egyházmegye Múzeuma és a Magyarországi Szerb Intézet. A részletekről Vukovits Kosztát, a múzeum igazgatóját Mándity Predrág kérdezte.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 2., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább