Domovina: Egy élet három tételben - a 109 esztendős piliscsabai Bélik Katalin története

A Domovina október 3-i adásának tartalmából.

Október 1-én ünnepeljük az idősek, a zene, az orvosok, a kávé valamint a vegetarianizmus világnapját. Október 3-i műsorunk főhősnőjének pedig – az utolsó kivételével- szinte mindegyikhez van köze. Mindenekelőtt azonban kivételesen gazdag életet tudhat a magáénak, bár nem anyagi értelemben, hanem életkorát tekintve!

A piliscsabai szlovák Bélik Katalin 1907. szeptember 17-én jött világra a Piláth családban. Igen, jól hallották, 109 évvel ezelőtt. A magyarországi szlovákok sorában korelnöknek számító Kata nénire már 2010-ben is kíváncsiak voltunk, amikor még csak 103 esztendős volt.Kata néni szerint egy nőnek mindig van akkora szoknyája, ami alá beférnek a családi problémák, s azokat az asszonynak a családon belül kell megoldania. Párját – aki minden nap elmondta neki, mennyire szereti – 91 éves korában, 67 évnyi házasság után veszítette el. 2013-ban a Piliscsabai Szlovák Önkormányzattól ismét jó híreket kaptunk Kata néni születésnapjáról, hiszen ő a piliscsabai szlovákság elmúlt évszázados történelmének legjobb forrása. Stábunk pedig ismét ellátogatott a 109 éves szlovák asszonyhoz. Ezúttal a lányai társaságában kerestük fel, akik közül az egyikkel csak magyarul, a másikkal pedig csak szlovákul beszél.
2016. szeptember 17-én pedig 109. életévét töltötte be Bélik Katalin, a legidősebb magyarországi szlovák asszony. Férjével három gyermeket neveltek fel, 7 unokájuk, 14 dédunokájuk és 4 ükunokájuk született. Az ünnepelt büszke az életkorára, s elmondása szerint hálával a jó Istennek és gondoskodó családjának tartozik.

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Klausz Karola
Műsorvezető: Bencsik János
Operatőr: Pálinkás István, Dörflinger László, Pokrián Péter
Vágó: Welti György, Székely Attila, Borbély Viktor

Domovina – Duna – október 3., hétfő, 7:55
Ismétlés október 3-án, hétfőn 17:10-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2016/09/vlcsnap-2016-09-29-11h31m13s20-1024x576.png
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább