Alpok-Duna-Adria: A varázslatos Claut

Az Alpok-Duna-Adria október 6-i adásának tartalmából.
 

A horvátországi zöldség és gyümölcstermesztők is szembesültek azzal a ténnyel, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok hatására hogyan szorul egyre inkább háttérbe a nagybani piacokon folyó kereskedés. Úgy tűnik, az isztriai kertészetek megtalálták a megoldást. Az új technológiák adta lehetőségeket kihasználva, az egyre szélesebb körben elérhető világháló segítségével, online termelői piacot hoztak létre.

„ A természet varázsát ontja bőven: a fűben, a virágban és a kőben.
Ó, nincs a földön oly silány anyag, mely így vagy úgy ne szolgálná javad.”

Shakespeare gondolatait tartják szem előtt Magyarország egyik talán kevéssé ismert, de annál szebb táján a Zala-völgyében, amely vadon termő gyógy- és fűszernövényekben igen gazdag. Néhány éve a zalaszentlászlóiak szociális szövetkezet alapítottak, amely gyógynövénytermékek előállításával és gyümölcs feldolgozással foglakozik.

Udinétől mintegy 90 km-re nyugatra, a Cellina-patak völgyében található a varázslatos Friuli-hegység egyik legeldugottabb települése, Claut. A helyiek azonban egészen új élményekkel várják azokat a természetbarátokat, akik a nyugodt, csendes vidékeket kedvelik, ugyanis itt fákra épült lombházak várják a látogatókat. A természetes alapanyagokból készült házikók különféle fenyőfélék és bükkök lombkoronájára épültek, lehetőséget adva arra, hogy lakóik egyfajta madártávlatból szemlélhessék a körülöttük lévő világot.

– Željko Kozinc szlovén író, újságíró szenvedélyévé vált, hogy az utóbbi években útikalauzokat állít össze. Azt tűzte ki célul magának, hogy minden szlovén faluba ellátogat. Igaz, hogy erre vajmi kevés esélye van, azt mégis elérte, hogy olvasói szívesen kirándulnak azokra az eddig fel nem fedezett vidékekre, amelyekről az író izgalmas történeteket ás elő.

– Az elmúlt évtizedekben sokat változtak az alpesi turistaházak a felső-bajor Elő-Alpokban is. Sok fiatal fedezte fel a hegyeket, de nem csak az ő igényeik növekedtek. A bakancsos turisták sem szívesen nélkülözik a kényelmet az alpesi menedékházakban. Mindenesetre a Német Hegymászók Egyesületében, a Deutscher Alpenvereinben is egyeztetések zajlanak arról, mennyire legyenek korszerűek a hegyi turistaházak.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – október 6., csütörtök, 7.55
Ismétlés: Duna World – október 6., csütörtök, 15.35

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább