Egyéb

Egy hazában: Kiemelkedő eredménynek nevezte a nemzetiségi támogatások megnövelését a magyarországi németek parlamenti szószólója

A szeptember 25-i adás tartalmából
 
Hallgassa meg!

Kiemelkedő eredménynek nevezte a nemzetiségi támogatások megnövelését a magyarországi németek parlamenti szószólója. Ritter Imre műsorunknak elmondta: jövőre szinte minden területen több állami forrásuk lesz a nemzetiségi önkormányzatoknak és egyesületeknek. A jövő évi pályázatokat már most októberben kiírják, a legjelentősebb forrásnövekedésre pedig az intézményeket fenntartó nemzetiségi szervezetek számíthatnak. (Erdei K.)

Szerdán Battonyára érkezik a szerbiai, beocsini Jován Grcsity Milenko Általános Iskola delegációja, amely három napon keresztül lesz a helyi Szerb Általános testvériskola vendége. Az együttműködés a két oktatási intézmény között már több mint húsz éves – a mostani látogatásról Gyenes Ekbauer Miklóst, a battonyai Szerb Általános Iskola igazgatóját Mándity Predrág kérdezte

Szeptember 24-e és október 2-a között rendezik a 22.  Lengyel Keresztény Kulturális Napokat. A szentpéterfai Hit-élet-kultúra elnevezésű horvát rendezvényen délelőtt megemlékeztek az 1956-os forradalomról. Szerdán Kiskunhalasra érkezett a Lágerjárat, a Szovjetúnióba elhurcoltak Emlékévének kiemelt rendezvénye. Százmillió forintos állami pluszforrást biztosít a kormány a Pécsi Horvát Színház 2014-ben indult felújításának befejezésére. „Mezőberény az értékek őrzője, a hagyományok ápolója” – ez a mottója annak a 3 napos rendezvénysorozatnak, mely szeptember 30-án  kezdődik Mezőberényben. Nemzetiségi kulturális programok.

A Pécsváradi Szivárvány Óvodát szeptember óta a helyi német önkormányzat működteti. A szervezet az iskolát is át akarta venni, ezt azonban nem engedélyezték. A pécsváradi német önkormányzat azonban nem adja fel, újra megpróbálják jövőre az átvételt. Arnold Krisztina Baumann Mihály elnökkel beszélgetett.

Általában az általános iskolák 7. vagy 8. osztályos tanulóit küldik a magyarországi szlovák iskolák, vagy a nyelvet oktató intézmények az anyaországba, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közalapítványa által szervezett úgynevezett Erdei Iskolába, amelynek az „Ismerd meg gyökereidet” elnevezést adták.  Néhányan azok közül, akik az első évfolyamban voltak a szlovákiai Kisgaramon, Breznóbánya mellett tíz évvel ezelőtt mint diákok, mára a turnusok megszervezésében segítenek, vagy maguk az 5., utolsó turnusba jelentkeztek, mint egyetemi, vagy főiskolai hallgatók. Bencsik János az idei projektről érdeklődött telefonon Egyedné Baránek Ruzsenkától a tábor főszervezőjéltől, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnökétől.

Baranyai és magyarországi sokácok címmel jelent meg Sarosácz György és Gyurok János legújabb könyve, horvát nyelven. A kötetben a  hazai horvátság egyik jelentős népcsoportját mutatja be a szerzőpáros, több mint 400-oldalon. Gyurok Jánost Pavlekovics András kérdezte a könyv születéséről.

Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a hercegszántói Veszeli Szántovcsáni Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület. Az együttes a jeles évforduló alkalmából jubileumi koncertet szervezett, amelyre meghívta a barátait, partnereit is. A helyi Művelődési Házban megtartott ünnepi rendezvényen ott volt munkatársunk, Mándity Predrág is.

A Budapesti Román Kulturális Intézet harmadik alkalommal rendezte meg a „Magyarországi román jazznapokat”. A házigazda a budapesti Opus jazzklub volt, ahol szeptember 14-én és 15-én mutatkozott be egy-egy román jazz zenekar. Az első napon az Emil Bârgă Kvartett főleg népzenei ihletésű jazzt adott elő, a második napon pedig Románia legrégebbi jazz és blues zenekara a Bega Blues Band lépett fel. A temesvári együttes egyik alapítója és vezetője, Kamocsa Béla „Kamo” hat esztendeje elhunyt. A budapesti koncert után a jelenlegi vezetőt, Johnny Botat kérdezte Kreszta István a Bega Blues Band magyar kapcsolatairól.

Egy hazában – Kossuth – szeptember 25., vasárnap, 23:07

Szerkesztő: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább