×

Ukrán nemzetiségi műsor: Ukrajna negyedévszázados függetlenségét ünnepli

Az Ukrán nemzetiségi műsor szeptember 23-i adásának tartalmából.
 

– Hírek

– Ünnepség Ukrajna függetlenné válásának 25. évfordulója alkalmából.

A magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat szeptember 16-án, ünnepélyes keretek közt megemlékezett az ukrán függetlenség 25. évfordulójáról.

Ennek keretében nyílt meg Ljubomír Borscs ukrán festőművész gyűjteményes kiállítása, került sor Ljubov Nepop nagykövet és az ukrán közösség találkozására és az országos önkormányzat Ukrán dallamok együttesének ünnepi koncertjére.

A rendezvényt megnyitó Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy a Magyarországon élő ukránok nemcsak az egyedi ukrán kultúra megismertetésének tulajdonítanak fontos jelentőséget, de ugyanilyen fontosnak tartják az orosz agresszió ellen harcoló Ukrajnának nyújtandó gyakorlati támogatást.

Külön kitért arra is, hogy az ukrán közösség mennyire segítette a harcokban részt vevők gyermekeinek magyarországi nyaraltatását, akik a magyar kormány támogatásának köszönhetően üdülhettek a velencei táborban. Az elnök úr köszönetet mondott Szuperák Brigittának, Szikora Jánosnak és Stefuca Viktóriának gondoskodó és felelősségteljes munkájukért, akik szívélyes légkörben teremtették meg a minőségi és jól szervezett pihenés lehetőségét.

Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet felszólalásában szólt a Magyarországon élő ukránoknak az ukrán-magyar barátság megerősítésében, az orosz agresszió ellen, az ország területi egységének helyreállításáért harcoló Ukrajnának nyújtott magyar támogatás folytatásában játszott szerepéről. Külön kitért arra, hogy Oroszország továbbra is megsérti a nemzetközi jogot, amikor az oroszországi parlamenti választásokat kiterjeszti a megszállt Krímre és Szevasztopol városára. A nagykövet asszony hangsúlyozta, hogy jelenleg Ukrajna nemcsak a saját függetlenségét és területi egységét védelmezi, hanem egész Európa értékeit és biztonságát is, éppen ezért számít az Európai Unió szolidaritására és támogatására, valamint a Moszkva elleni szankciók fenntartására.

Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy szem előtt tartva a történelmi leckét, az ukrán nemzet a jövőben is küzdeni fog a függetlenségért, és a határokon túl élő ukrán közösségek továbbra is támogatni fogják hazájukat ebben a harcban. A Függetlenség Napján tartott kijevi felvonuláson az ukrán nemzet megüzente a világnak, hogy kész folytatni a védekezést, ami ugyanakkor nem csökkenti a nemzetközi támogatás fontosságát.

A hivatalos felszólalásokat és köszöntőket követően elkezdődött az évfordulós ünnepi hangverseny. Az országos önkormányzat Ukrán dallamok együttesének előadásában népszerű ukrán szerzemények és népdalok szólaltak meg, melyeket az Ukrán Kulturális Központ színháztermét zsúfolási megtöltő közönség vastapssal, esetenként „Bravó!” közbekiáltásokkal köszönt meg.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább