A szeptember 26-i Domovina Nógrád megyébe, Vanyarcra utazik, mégpedig a híres-neves, immár XIII. Haluskafesztiválra.
Miért haluska, nem pedig galuska? Mi a különbség? Melyik a finomabb: a juhtúrós, tehéntúrós vagy a káposztás? Melyik a legfinomabb, legideálisabb túró? Édes vagy savanyú káposztával készüljön? Kell-e a tésztába tojás vagy sem? S mi legyen az új fejlesztésű lecsóssal, kolbászossal vagy éppen a mákossal? Kézzel szaggassuk, nokedliszaggatóval vagy más módon? Miért jobb a százéves, fából készült szűrőkanál, mint modern változatai?
S vajon a hazai szlovák falvakban, főleg Vanyarcon, miért jelent egy ételnél jóval többet a haluska? Milyen kulturális vonatkozásai vannak?
Megtalálhatják a válaszokat, ha megnézik az egyik szlovák nemzeti eledelről, a haluskáról készült riportfilmünket.
szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Fackelmann Rita
fotó: Fuhl Imre
Domovina – Duna – szeptember 26., hétfő, 7:55
Ismétlés szeptember 26-án, hétfőn 17:10-től a Duna World-ön!
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.