×

Túl az Óperencián - Svéd Sándor - 38. hét

A Túl az Óperencián 38. heti ajánlója
 

A Kossuth-díjas bariton idén 110 éve, azaz 1906. május 28-án született Budapesten, tanulmányait pedig Olaszországban végezte a két világhírű itáliai operaénekes, Mario Sammarco és Riccardo Stracciari növendékeként. Hazatérése után, 1928-ban az Operaház magánénekese lett, bemutatkozására a Bajazzók című Leoncavallo-opera Silviójaként került sor. A harmincas évek elején vendégművészként megfordult a bécsi Staatsoperben – amelynek 1936-tól négy éven át állandó tagja is volt – 1940-ben pedig az Egyesült Államokba, a New York-i Metropolitanhez szerződött, de több alkalommal fellépett a milánói Scalában is. Pályafutása során nagy sikerrel énekelte a Carmen Escamillóját, Rossini Tell Vilmosának címszereplőjét, illetve számos Verdi-opera főszereplőjét is. A harmincas és a negyvenes évek egyik legkiválóbb baritonjaként számon tartott operaénekes 1979-ben hunyt el Budapesten

A  Magyar Rádió archívum  számos operett  felvételét  is őrzi, melyből reményeink szerint minél többet meg is mutatunk ezen a héten.

Ezenkívül a HUNGARIKUMOK  hete keretében, minden nap az operettről, mint HUNGARIKUMRÓL is szó esik, hiszen 2013-ban a műfaj  elfoglalta méltó helyét az ország dicsőségei között.

A HUNGARIKUM  nem más, mint  megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább