Egyéb

Egy hazában: Közel fél év után véget ért az Atlantisz gyermekei című, vízicirkuszi produkció

Az Egy hazában szeptember 18-i adásának tartalmából
 
Hallgassa meg!

A nemzetiségi fiatalok közötti együttműködés kialakítása volt a célja annak a találkozónak, amelyet a múlt hétvégén rendeztek a Velencei tónál. A rendezvényen a szlovák, a szerb, a német, a ruszin, a roma, a bolgár, a román, és a lengyel nemzetiséget képviselő fiatalok vettek részt. A találkozó egyik fő szervezője a Magyarországi Német Fiatalok Közössége volt. Elnökük, Matoricz Tekla Erdei Krisztiánnak elmondta: elégedett az első közös programmal.

Az egyetemeken most kezdődik az új szemeszter. Az elmúlt félév minden bizonnyal emlékezetes maradt Janosov Milán részére, akit az év hallgatójának választottak, ráadásul ezt a címet most harmadszor ítélte neki az ELTE Természettudományi Kara. Mándity Predrág beszélgetett a siklósról származó fiatalemberrel, aki budapesti tanulmányai mellett több külföldi egyetemi meghívást is kapott.

A horvát testvértelepülések delegációi is részt vettek Kozármisleny város napi ünnepségén. A Pécshez közeli településen régóta élnek horvátok és nagyon összetartó a közösségük. 2002-ben helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzatot alakítottak, és létrehoztak egy egyesületet is. A cél az volt, hogy kapcsolatot építsenek az anyaországgal, illetve horvátországi magyar településekkel. Ezek közül a legszorosabb a horvátországi Baranyában található Kopáccsal jött létre. Füri Tamás járt Kozármisleny ünnepén, ahol Barics Arnolddal, a Horvát Önkormányzat elnökével beszélgetett.

Régi adósságot törlesztett az Országos Széchényi Könyvtár azzal, hogy a 150 éve született Todoreszku Gyula páratlan értékű könyvtáráról nyitott pénteken kiállítást. A jelentőségében Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor adományához mérhető gyűjtemény gerincét régi magyarországi nyomtatványok adják, de ősnyomtatványokat, kéziratokat, valamint ritka cirill betűs szláv és román nyelvű kiadványokat is tartalmaz. A román származású gyűjtőről kérdezte először Elbe István információszolgáltatási igazgatót Kaupert Júlia.

Számos ukrán származású artista szerepelt a Fővárosi Nagycirkusz nemrégiben véget ért közel fél éves sorozatában, az Atlantisz gyermekei című, vízicirkuszi produkcióban. A rendkívüli előadásról és létrejöttéről Oganova Eranyak Fekete Péterrel, a cirkusz igazgatójával, és a Kárpátaljáról érkezett Demjén Natália légtorna-művésszel beszélgetett.

A híres pilisvörösvári cukrász, Valencsics Emil szlovák-sváb családból származik, ma is kötődik szülőfalujához, Pilisszántóhoz és a szlovákot tekinti anyanyelvének. Fiatalkorában a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében dolgozott, és rengeteg híres embert ismert a Pagodából. Reggel forró rétessel várta a rádiósokat és a vendégeket. Emil bácsi kedvence a fánk, így rendszeres zsűritagja a pilisszentkereszti fánkfesztiválnak is. Az édességek mesterével Makai Ildikó beszélgetett.

Egy hazában – Kossuth – augusztus 18., vasárnap, 23:07

Szerkesztő: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább