Szlovák nemzetiségi műsor - 37. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor szeptember 12-18. közötti adásainak tartalmából
 

Szeptember 12, hétfő:
– Az MTVA szlovák szerkesztősége 3 díjat nyert az Ungvári Szülőföldem szép határa – tv és rádiós fesztiválon.
– Szeptember 9-én volt a magyarországi nemzetiségi fiatalok találkozója Agárdon – Kiszely András, a MASZFISZ elnöke
– Csak ma kezdődik a tanév Romániában – Michalcová Jarka, a Bodonosi szlovák líceum igazgatója.
– Szeptember 2-án, 63 éves korában elhunyt Tóth Mihály, a Báló Lipót Kulturális Egyesület alapítótagja és elnöke.
– A Budapesti Szlovák Intézet programjairól – Deák Renáta
– Pozsonyi anyag, rendező: Brindza Dušan, színész: Bučko Štefan, Kaprálik Martin, Kaprálik Dušan, Rysová Eva.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta
Hírszerkesztő: Makai Ildikó

Szeptember 13., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– A Szlovákok Világszövetsége idén is megrendezte a Külhoni Szlovákok Napjai elnevezésű programsorozat, melyre idén Nagyváradon került sor. A delegáció tagjai részt vettek a Romániai Szlovákok Napjának ünnepségén is, a programról készült összeállítást hallhatják műsorunk első órájában.
– Beszélgetést hallhatnak Dér Denisa színésznővel, akit a Vertigo Színház tagjaként ismer a hazai szlovákság. Ez alkalommal egy más oldaláról mutatkozik be, hiszen az egészséges életmódról, gyógynövényekről és masszázsokról is szó lesz a vele készült beszélgetésben.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Szeptember 14., szerda:
– Hírek
– Nemzetiségi információk
– Évfordulónaptár
– Magyar alkotásokat is díjaztak a kárpátaljai „Szülőföldem szép határa” című kisebbségi médiafesztiválon. A nemzetközi zsűri legjobb alkotói munka díját Bencsik János kapta az „Ismerd meg a gyökereidet” című, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének erdei iskolájáról készített riportfilmjéért.
– A legjobb portréfilm kategória különdíját Antala Zsuzsannának ítélték oda a Családi kincses szótár című alkotásért, amely a Tatabánya – Bánhidán élő szlovák család sarjának, Forisek Annának, az egyházi szlovák irodalom és nyelv tudójának és őrzőjének életéről szól. Ugyancsak különdíjban részesült Antala Zsuzsanna Käferológia című, a magyar-szlovák kapcsolatok kutatójának, Käfer István irodalomtörténésznek a munkásságát bemutató portréfilmje.
– Mai adásunkban stúdióbeszélgetést hallhatnak Antala Zsuzsannával, a portréfilmek alkotójával.
– Bekopogunk Forisek Anna házába, akiről Antala Zsuzsa forgatott a Domovina számára. Anna néni beszél életéről, az egyházi közösségben betöltött szerepéről, énekel nekünk a még el nem feledett egyházi énekek közül.

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Szeptember 15., csütörtök:
– Hírek
– Nemzetiségi információk
– Megyei és helyi szlovák önkormányzatok felhívásai ösztöndíjakra, kitüntetésekre való jelölésekre
– Szeptember 17-én a Templomok éjszakája elnevezésű programba bekapcsolódnak a nagytarcsaiak is- a helyi evangélikus templomról beszélgetünk Galántai Györgynével.
– Szombaton rendezik meg Kistarcsán a Görhönyfesztivált. Összeállításunk által ízelítőt kaphatnak a fesztivál hangulatából, melyre Szlovákiából is rendszeresen érkeznek vendégek a Budapest melletti kisvárosba. Megtudhatjuk, hogyan készül a görhöny, vagy más néven tócsni, lapcsánka, placky.
– A műsor második órájában folytatjuk a Genius Loci, túrák az irodalmi művek alapján c. sorozatot, melynek témája ezúttal Liptó szimbóluma, Poludnica lesz.

Szerkesztő: Makai ildikó

Szeptember 16., péntek:

Szeptember 17., szombat:
Vallási félóra- benne:
– Interjú Ján Mlynarčik plébánossal a nagyváradi szlovák római katolikus gyülekezetről.
– Stanislav Bajaník, történész, a Szlovákok Világszövetsége, szaktanácsadója beszél Jozef Kozáček szlovák római katolikus pap életéről a Matica slovenská egyik alapítójáról – Ma van a templomok éjszakája – a romániai Nagyhután a helyi római katolikus templomba látogatunk August Albert plébános „tárlatvezetésével“.

Általában az általános iskolák 7. vagy 8. osztályos tanulóit küldik ki a magyarországi szlovák iskolák, vagy a nyelvet oktató intézmények az anyaországba a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közalapítványa által szervezett un. Erdei iskolába, melynek az „Ismerd meg gyökereidet” nevet adták. Néhányan azok közül, akik az első évfolyamban voltak a szlovákiai Kisgaramon Breznóbánya mellett tíz évvel ezelőtt, mint diákok mára a turnusok megszervezésében segítenek, vagy maguk az 5. utolsó turnusba jelentkeztek, mint egyetemi, vagy főiskolai hallgatók. Az idei 10.évfolyamról telefonról tájékoztatja szerkesztőségünket Egyedné Baránek Ruzsenka, a tábor főszervezője, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége elnöke.

„Ismerd meg gyökereidet!” –Erdei iskola Szlovákiában (ismétlés)
Tavaly is Kisgaram volt a helyszíne a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Erdei iskolájának. Akkor a résztvevők és a helyi tanárok beszéltek a projektről, sikereiről, eredményeiről.

Szeptember 18., vasárnap:
– Az MTVA szlovák szerkesztősége 3 díjat nyert az Ungvári Szülőföldem szép határa – tv és rádiós fesztiválon – megszólaló: Antala Zsuzsanna, a szlovák szerkesztőség vezetője (ismétlés)
– Szeptember 9-én volt a magyarországi nemzetiségi fiatalok találkozója Agárdon – megszólaló: Kiszely András, a MASZFISZ elnöke (ismétlés)
– A Szlovákok Világszövetsége megrendezte a Külhoni Szlovákok Napjai című programot Romániában (ismétlés)
– Szlovák élet Bánhidán – Forisek Anna portréja (ismétlés)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább