Nemzeti Vágta

Elnöki köszöntő

BÜSZKÉN ÉS ÖRÖMMEL KÖSZÖNTJÜK ÖNÖKET A 2016-OS NEMZETI VÁGTÁN!
 

Idén 9 éves a Nemzeti Vágta

A Nemzeti Vágta ünnepélyes sorsolása mindig az a pillanat, amikor a „Vágta-érzés” elkezd az emberben forrni, kezd elhatalmasodni rajta. Rájöttem, hogy ez gyakorlatilag „egy szenvedélybetegség”. Erre a közösségi élményre, amit a Nemzeti Vágta nyújt, rá lehet szokni.
Mindannyian átéltük azt, ahogyan az egész magyar nemzet összetartva kapaszkodott egymásba a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság idején. Mindannyian egyek voltunk. Fantasztikus érzés volt! És mi ezt már kilenc éve valósítjuk meg évről évre közel százötvenezres látogatottsággal a Hősök terén és ugyanezt élhették át a jelenlévők az idei 12 határon belüli és 4 határon túli Elővágta során is. Arról a közösségi élményről, amit a Nemzeti Vágtán érzek, nem szeretnék és nem is tudok lemondani.

Minden évben elmondjuk, hogy mi működtetjük a lovas világot azzal, hogy évről évre megrendezzük a Nemzeti Vágtát és rendezvényeket valósítunk meg. Rájöttem, hogy ez pontosan fordítva van. Nem mi hívjuk életre, hanem a ló inspirál és hoz mozgásba, a ló hív életre bennünket. A Nemzeti Vágta nem az egyéni hősök, hanem a települések versenye és a ló ősi energiája működteti azt is, hogy a kisebb közösségek működésbe tudjanak lendülni.

A Nemzeti Vágta vezéralakja a 1848-49-es huszár. A lovas bemutatók kapcsán repülhetünk a vissza a múltba is: idén ismét megcsodálhatjuk a hagyományőrző huszárokat a budapesti Hősök terén, köztük a székely huszárezred hagyományőrző lovasait. A ló tehát nem elválaszt egymástól bennünket, hanem összeköt és nemcsak az országhatáron belül, hanem a világ másik végében is. A Nemzeti Vágta tiszteli más népek, más országok lovas kultúráját is: idén immár negyedik alkalommal rendezzük meg a Nemzetközi Futamot. Ez is azt mutatja, hogy a ló hidat épít a nemzetek között.

Azt kívánom, hogy a Nemzeti Vágta idén is legyen a nemzet egymásba kapaszkodásának, a nemes versengésnek, az ember és a természet harmóniájának az ünnepe. Hajrá Magyarország! Hajrá Nemzeti Vágta!

Lázár Vilmos
A Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke

Bővebb infó a Nemzeti Vágta hivatalos oldalán!

További olvasnivalók