Tebenned bíztunk eleitől fogva: 25 éve alakult a Bárka Közösség

A "Tebenned bíztunk eleitől fogva..." szeptember 7-i adásának tartalmából
 

Hallgassa meg!

A huszonöt évvel ezelőtt alakult Bárka Közösségről beszél Weber István és Kemény Péter.
Majd Varga Jánosné tanítónő és Mészáros Csaba a sátoraljaújhelyi általános iskola igazgatója a tanévkezdésről mondja el gondolatait.
Végül a martfűi gyülekezet hálaadó istentiszteletéhez kapcsolódnak Kupai Szabó Kornél és Besztercei András szavai.

Fekete Ágnes áhítata:
„És elvetlek titeket színem elől, a mint elvetettem mind a ti atyátokfiait, Efraimnak minden magvát. És te ne imádkozzál e népért, se jajszót, se könyörgést ne emelj érettök, és nálam közben ne járj; mert én meg nem hallgatlak téged!” Jeremiás próféta könyve 7,15–16

Ez a Biblia egyik legmegdöbbentőbb Igéje első olvasatra. Úgy tűnik, mintha Isten befejezte volna a kommunikációt a néppel.
Nemrég csendes napokat tartottunk egyházközségünkben. Többek között a kérő imáról is szó volt. Egy nagyon érdekes beszélgetés alakult ki. El kellett mindenkinek vonulnia tíz percre, és csendben egy kérő imát kellett megfogalmaznia. Bármit, amit kér az Istentől. Látszólag ez könnyű. Amikor Istent megszólítjuk, először kérések jutnak az eszünkbe: „Jaj, istenem, most segíts!” „Legyél velem a műtét alatt!” „Ne hagyj el, amikor baj van!” és így tovább… Valójában, ha abba a mesebeli helyzetbe kerülünk, hogy bármit kérhetünk, nem is olyan egyszerű megfogalmazni, hogy mi az, ami a legfontosabb, ami a szívünk igazi vágya.
Isten nem játszik csiki-csuki játékot, mint néha furcsa szülők, akik azt mondják a gyereknek: „Ha ezt teszed, akkor nem szeretlek!” Persze, hogy ez nem igaz! A gyerek előre tudja, hogy akkor is szeretik, és bizony meg is teszi azt, amit a szülő nem akar. Isten csak olyasmit mond, amit meg is tesz! Olyan szép evangéliumi mondat: „Kérjetek, és adatik nektek.” Ha Szentlelket kértek, nem fog Isten ördögöt küldeni rátok! A bizalom lelkét csak a gonosz akarja kitakarítani belőlünk.
Az említett beszélgetés során kiderült, hogy milyen furcsa is ez, hogy kérjünk bármit. Hát Isten nem ad nekünk akármit! Meg egyáltalán, milyen jogon kérek tőle olyasmit, amit úgysem fog megadni. Nem kérhetek például ötös lottót, az rossz kérés! Valahogy előre, még mielőtt kérnénk, biztosítjuk Istent afelől, hogy mi jó kisfiúk és kislányok vagyunk, és vigyázunk rá, hogy meg ne bántsuk, és biztosan nem kérünk tőle butaságot! De vajon Istennek szüksége volna arra, hogy mi őt megvédjük? Valóban ennyire megfontoltan kell őt megszólítanunk? Védelemre szorulna Isten, mert majd az emberek olyanokat kérnek tőle, amit ő kénytelen visszautasítani? Isten az Isten, és aki vele párbeszédbe kezd, és kiönti a szívét, és elmondja mindazt, ami neki fontos, és amit kér, akkor Isten ezt komolyan veszi. Egészen biztos vagyok abban, hogy ha tényleg beszélgetünk vele, akkor meg fogjuk hallani a válaszát kérésünkre. Istent nem kell megvédeni!
Amikor egy gyerek odafordul szülőjéhez, és elkezd egy kérést, aztán elnyeli a mondat végét ezzel a hozzáfűzéssel: „Á, úgysem fogod megtenni!” – akkor a szülőnek ez rosszul esik. Azt érzi, bizalmatlan vele a gyermeke, és nem hiszi el, hogy ő tényleg mindent meg akar tenni érte. Ugyanígy kell kiöntenünk Istennek, ami Mennyei Édesatyánknak a szívünket!
A szívünkből pedig néha nagyon komoly átkok törnek föl. A szívünk néha sötét haraggal van tele. Jeremiás így beszélgetett az Istennel. Megértette, hogy ez a nép most egészen rossz úton jár. A nép szakítása Istennel valami komoly dráma kezdete. Nem lehet már befoltozni azt, ami elszakadt. Jeremiás ekkor csak Isten csöndjét hallotta. De szerencsére mi már látjuk, hogy ha a Bibliában az ujjunkat Jeremiás prófétához tesszük, akkor a fele még hátra van.
Vannak csöndek Isten népének az életében. De a kérdés az, hogy ilyenkor is hűek tudunk-e maradni. A bizalomnak ez éppúgy próbája, mint az, amikor kérnünk szabad. Az ima igazi tétje az, hogy ne legyünk közönyösek Isten iránt. Istennel szabad veszekedni, csak akkor van baj, ha érzéketlenekké válunk a szív dolgai iránt. Minden más, érzékeny ima, jó ima. Ezt adja meg Isten! Ámen.

Tebenned bíztunk eleitől fogva – Kossuth – szeptember 7., szerda, 13:30

Tovább a műsoroldalra>>>

 

Olvasson tovább