Szellem a fazékból: Mindent a csárdákról!

A Szellem a fazékból szeptember 3-i adásának tartalmából
 
Hallgassa meg!

A Szellem a fazékból ezúttal a csárdákkal, csárdaételekkel tölti a szombat délelőttjét. Az első csárdafélék a putricsárdák voltak. Nyeregtetős, földbe vájt négyszögletes gödrök. Ilyen építmény lehetett Petőfi Kutyakapója is.

Az első komolyabb kocsmákat Károlyi Sándor gróf építtette az 1720-as években különböző birtokain. Ezeket vendégfogadónak nevezte. Jókaitól és Petőfitől tudjuk, hogy gyakori csárdanévnek számított a Gugyori, a Kutyakaparó, a Kulipintyó.

A csárdát vagy a helyről nevezték el, ahol állott vagy a cégérről, esetleg a bérlő nevéről, de a legtöbbször a bennük történt nevezetes eseményekről: Törikszakad, Nyakvágó, Lebuki.

Aztán jött a szocializmus, az álcsárdák korszaka, rettenetes csárdaételekkel. Ezeket is bemutatja a műsor házigazdája, Vinkó József. A bakonyi betyárleves és a Rózsa Sándor kedvence bemutatásában ezúttal Edvi László, a régi, csopaki Malom csárda szakácsa segédkezik.

Szellem a fazékból – Kossuth – szeptember 3., szombat, 9:30

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább