Rondó: Szent István ünnepi koncert Pannonhalmán

A Rondó nemzetiségi magazin szeptember 1-i adásának tartalmából
 

Lengyel Színház
A világ egyik legrégebbi alternatív társulata érkezett Nagyharsányba, a 9. Ördögkatlan Fesztiválra. A Teátr Uszmego Dnia, azaz a Nyolcadik Nap Színháza a magyar Artus Kortárs Művészeti Stúdióval közösen mutatta be Bárka című előadását.

Ukrán udvar
Both Miklóst nem csak zeneszerzőként és előadóművészként, de szenvedélyes népdalgyűjtőként is ismerhetjük. A nagyharsányi Ördögkatlan Fesztiválra Ukrajnából hozott vendégeket, akik otthoni népzenéjükkel álltak a közönség elé.

Ünnepi koncert Pannonhalmán
A folytatásban Pannonhalmára invitálom Önöket, ahol Szent István ünnepén a görög származású Kollonay Zoltán orgonaművész és zeneszerző, valamint a Németországban élő Vámosi Péter harsonaművész adott közös hangversenyt.

Népi hagyományok Komlóskán
Messze a nagyváros zajától, a zempléni hegyek szívében él két hölgy Komlóskán, akik a ruszin néphagyományokat kutatják. Történetüket sokakat megindított, többek között a szerbiai az V. Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál zsárijét is, akik különdíjjal jutalmazták műsorunk készítőit.

Kulturális ajánló
Nemrég búcsúztattuk Hattinger-Klebaskó Gábort, ruszin nemzetiségű költőt, műfordítót. Élete utolsó két évében a nemzetiségi költők és írók lexikonjának összeállításán dolgozott, amelynek megírásában nagy segítsége volt felesége, Ildikó.

Vitold Wylecki, a lengyel ellenállás hősi alakja. Őróla nyílt kiállítás a kőbányai Lengyel Házban, amelyet szeptember 20-ig tekinthetnek meg.

Rondó  Duna – Szeptember 1., csütörtök, 7:20

Tovább a műsoroldalra>>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább