Egyéb

Egy hazában: Gergely Lászlóra emlékezünk

Egy hazában augusztus 14-i adásának tartalmából
 
Hallgassa meg!

Augusztus 5-én, életének 65. évében elhunyt Gergely László rendező, színházvezető, a Magyar Teátrumi Társaság alapító tagja, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke, a Magyar Cirkusz és Varieté korábbi ügyvezetője. “Gergely László mindenki által szeretett, tisztelt, jókedvű, tisztességes  színházi ember volt. Sok-sok magyarországi és határon túli színházban dolgozott sikeres rendezőként, vezetőként. Az elmúlt esztendőkben óriási erőfeszítéseket tett a magyarországi nemzetiségi színjátszás fejlesztése  és támogatása érdekében. Nagy és fontos álmát, egy állandó, minden hazai  kisebbségnek otthonul szolgáló budapesti színház megnyitását immár  nélküle kell megvalósítanunk” – írta megemlékezésében Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. Júniusban mutatta be Budapesten a Nemzetiségi Színházi Társulat Remenyik Zsigmond színművét, a Vén Európa Hotelt, rendezőjével, Gergely Lászlóval akkor beszélgetett Oganova Eranyak. Ennek felidézésével emlékezünk a művészre.

A Vajdasági szlovákok legnagyobb ünnepét 55. alkalommal rendezték meg helyi és külföldi szlovák vendégek, politikusok, népművészek, festők, irodalmárok, pedagógusok, színházi és idegenforgalmi szakemberek, valamint 15 ezer vendég részvételével. Magyarországról egy több mint hatvan fős csapat, tótkomlósi, szegedi, szarvasi és budapesti szlovák egyesületek tagjai látogattak el a bácspetrőci ünnepekre és a vásári forgatagba. Makai Ildikó is velük tartott, először Hollerné Racskó Erzsébetet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökét kérdezte élményeiről.

A pécsi Havihegyen, a búcsújáró helyként is tisztelt templomnál, augusztus elején tartják Havas Boldogasszony nagy búcsúját. Az elmúlt vasárnap a hagyományoknak megfelelően nemzetiségek részvételével zajlott a szentmise és a pécsi valamint Pécs környéki horvátok is ekkor tartották búcsújukat. A szentmisén az August Šenoa Asszonykórus énekelt, majd a tettyei romoknál egy jó hangulatú horvát kulturális műsorban is fellépett.

A közelmúltban jelent meg a „Magyarországi szerbek néprajza” sorozat 7. része. A kötet felelős szerkesztőjét, Rusz Boriszlávval beszélgetünk.

Az elmúlt héten 27. ízben rendezték meg a pécsi német nemzetiségi néptánctábort. Schulteisz Gábor a szervezővel, Heil Helmuttal és résztvevőkkel beszélgetett a rendezvény múltjáról, a mostani tábor eseményeiről és a 27 éve tartó siker titkáról.

A „Doina Bihorului” Román Néptáncegyüttes táncosait több magyarországi románok lakta településről válogatta össze Grósz György, kétegyházi koreográfus, aki minden nyáron romániai tánctáborba viszi tanítványait. Már az itthon tartott próbákon is komoly munkát végeznek a fiatalok, amire a táborban még egy lapáttal rátesznek. Az eredmény pedig nem marad el. A csoport az elmúlt hétvégén a medgyesegyházi dinnyefesztiválon lépett fel, egy hosszú műsorral szórakoztatva a közönséget. Bauer Ádám először az együttes vezetőjét kérte mikrofon elé.

Egy hazában – Kossuth – augusztus 14., vasárnap, 23:07

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább