×

Ecranul nostru: Marcel Iureș, az első független román színház alapítója

Az Ecranul nostru augusztus 10-i adásának tartalmából
 

– Az Ister Napok Szentendre városának nyári fesztiválja. A városban élő románok csupán az utóbbi évtizedekben érkeztek erre a vidékre, azonban Szentendre városa nagyon is összeforrt a nemzetiségekkel. Szentendrét az 1600-as évek végén, szerbek alapították. Ők a törökök elől menekültek tömegesen a Balkánról északra, Csernojevics Arzén pátriárka vezetésével. Az Ister Napokon, kulturális programjaikkal, a városban élő nemzetiségek is képviseltették magukat. A hazai románság kulturális örökségét a Méhkeréki Nyisztor György Hagyományőrző Néptánc Együttes ifjúsági csoportja mutatta be.
– Műsorunk második felében Budapest központjába kalauzoljuk önöket, és felkutatjuk a román emlékeket is őrző épületeket, valamint felkeressük a magyar főváros neves sétálóutcáját, a Váci utcát.
– Interjúrészletet láthatnak az egyik legnagyobb élő román színművésszel, a napokban 65. életévét betöltött Marcel Iureș-vel, aki több hollywoodi filmben is játszott jelentős szerepeket, és aki Romániában megalapította az első független színházat.

Ecranul nostru – Duna TV – Augusztus 10., szerda, 7:50
Ismétlés augusztus 10-én 17:05-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább