Egyéb

Egy hazában: 22. Medgyesegyházi Dinnyefesztivál

Az Egy hazában augusztus 7-i adásának tartalmából
 

A Magyarországi Szlovákok Szövetsége és a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a múlt hét végén tartotta a Nógrád megyei Bánkon hagyományos nyári rendezvényeit. Közel 700 közreműködő szerepelt az  50. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozón és a Magyarországi Szlovákok 20. Országos Folklórfesztiválján, melyek védnökei Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, valamint Andrej Kiszka szlovák köztársasági elnök voltak. A rendezvényen Bencsik János járt.

A szláv írásbeliség megalapítói, Szent Cirill és Metód ünnepén a Miskolc-Szirmai görögkatolikus templomban bemutatták az úgynevezett Boksay Irmologiont, vagyis énekeskönyvet. A ruszinok hitéletében is jelentős szerepet játszó liturgikus könyv történetéről Oganova Eranyak beszélgetett Boksay János dédunokájával, Boksay Péter görögkatolikus lelkipásztorral, és Bubnó Tamással, a Szent Efrém Férfikar vezetőjével.

Ma ér véget a 23. Peruska Tábor, amelynek alapítója Dumovits István horvátzsidányi lelkész, aki nem csak a környező falvakba jár misézni horvát nyelven, hanem külön figyelmet fordít a fiatalok vallási nevelésére is. Ilyen alkalom ez az egyhetes táborozás, nomád körülmények között, a zsidányi erdőben lévő Peruska Mária zarándokhely mellett, amelyet a helyi Horvát Katolikus Ifjúsági Vallási és Kulturális Egyesület fiataljai vezetnek. A táboralapító Dumovits István plébánost Pavlekovics András kérdezte.

Balatonlellén a héten tartotta a magyarországi német gyermekekért alapítvány, a VUK, az országos nyári tábort. Itt a hartai sváb bútorfestéstől a hagyományos dalokon keresztül a német nemzetiség történetén át sokmindennel megismerkedhettek a fiatalok, mindezt persze szórakoztató köntösben. Csordás Krisztinát, a tábor vezetőjét, Arnold Krisztina kérdezte Balatonlellén.

Pénteken kezdődött a 22. Medgyesegyházi Dinnyefesztivál. A hagyományokhoz híven, a sok színes és érdekes program között felléptek a Békés megyei kisváros nemzetiségei is, akik egy népzenei műsorral szórakoztatták a fesztiválra érkező vendégeket. A román és szlovák közösség jelenléte az eseményen természetes dolog – mondta el Bauer Ádám mikrofonja előtt Nagy Béla, polgármester.

A Deszki Bánát Tamburazenekarnak mozgalmas a nyara, hiszen július közepétől egészen az elmúlt hét végéig fesztiválról fesztiválra járt. Kezdődött a romániai, nagyszentmiklósi szerepléssel, majd következett a Szerbiai Csókán megrendezett fesztivál, amelyen a szakmai zsűri a fesztivál legjobb zenekarának választotta a deszkieket. A sorozatot Montenegróban zárta a Bánát, ahol meghívás alapján, horvátországi, szerbiai és természetesen helyi zenekarok mellett, részt vett a 14. Nemzetközi Tamburazenekarok Találkozóján. A fellépést követően Rádity Milenkó elsőként a zenekar vezetőjét, Joszip Budimcsevityet kérte mikrofon elé.

Egy hazában – Kossuth , augusztus 7., vasárnap, 23:07

 

Videó ajánló

Olvasson tovább