Napközben: Gluténmentes élelmiszerek

A Napközben augusztus 2-i adásának tartalmából
 

Kutyasétáltatás
Kutyát csak pórázon lehet sétáltatni Egerben. Az Érsekkertben pedig már csak a sétányon. Erre a járdára festett piktogramokkal hívják fel a kutyások figyelmét. Nem örülnek a kutyatartók. Hogyan születik egy településen a szabályozás, mi jelent biztonságot a kutya nélkül sétálóknak és hogy állunk a kutyák kiképzésével?

Hallgassa meg!

Fakivágás jogosan, vagy törvény ellenesen
Ha kell, odaláncolják magukat a fákhoz. Ezt mondták azok a szigetvári tiltakozók, akik a várban lévő fák kiirtása ellen demonstráltak. A Zrínyi Miklós várban felújítás kezdődött. Az egyik tervrajz szerint 27 száz évnél idősebb fát és fél tucat cserjét vágnak ki. A Zrínyi emlékév bizottság elnöke úgy reagált, nem irtják ki az egész parkot, csak az oda nem illő vörösfenyőket tüntetik el. Korábban egy másik baranyai településen is nagy vihart kavart a fák kivágása, ám ott egyértelműen a biztonságot szolgálta a beteg fák eltávolítása. Ki dönthet ilyen beavatkozásokról, mit vizsgálnak ezekben az esetekben.

Hallgassa meg!

Gluténmentes élelmiszerek: változás a szabályozásában
Megszűnik a „gluténmentes”, illetve a „nagyon alacsony glutén tartalmú” élelmiszerek kötelező bejelentési eljárása 2016. július 20-tól. A jövőben az élelmiszergyártók a már korábban megszokott „gluténmentes”, illetve a „nagyon alacsony glutén tartalmú” élelmiszer jelölést kiegészíthetik, így a termékek csomagolásán új kifejezések jelenhetnek meg.

Hallgassa meg!

Besurranó tolvajok
A nyári szezonban megnőhet a besurranásos tolvajlások száma, de mi magunk is tehetünk az ellen, hogy károsultakká váljunk. Mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük azt, házunkat, lakásunkat is besurranó hívatlan látogatók fosszák ki?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – augusztus 2., kedd, 9:00

Szerkesztő: Zsoldos László
Műsorvezető: Újhelyi Zoltán

Videó ajánló

Olvasson tovább