Vasárnap délután: Letűnt korok a Duna mentén

A Vasárnap délután július 31-i adásának tartalmából
 

Letűnt korok a Duna mentén
Időszaki kiállítás, régészet

Kiállításunk fókuszában Vác és a váci Tragor Ignác Múzeum gyűjtőterületének korábban, illetve újonnan előkerült impozánsabb régészeti leleteinek bemutatása áll.

Az utóbbi évek ásatásainak, illetve az egyre gyarapodó számú múzeumbarátok adományainak köszönhetően számos egyedülálló régészeti lelet került gyűjteményünkbe, melyek több történelmi periódusból – a kőkortól egészen a török korig – maradtak ránk.

Mivel kiállítóhelyeink közül két régészeti tárlat csupán a város középkori történetére fókuszál, folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy a helyi lakosság, valamint az ide érkező turisták részéről igény lenne városunk, valamint földrajzi régiónk korábbi régészeti periódusainak behatóbb megismerésére is! Készülő időszaki kiállításunk ezen igények kielégítését tűzte ki célul, mely az őskortól egészen a török korig bezárólag kronologikus felépítésben kalauzolja majd Látogatóinkat.

A kiállítás címével érzékeltetni kívánjuk, hogy nem csupán egy átlagos régészeti tárlatot szeretnénk létrehozni, ahol vitrinek mögött megtekinthetőek a leletek, illetve a tablókon az adott történeti korszakról szóló információk olvashatók, hanem a bizonyos korszakra vonatkozó történeti források segítségével, valamint a prezentált műtárgyak révén egy-egy korszakra jellemző érdekes, figyelemfelkeltő történeteket kívánunk megjeleníteni. Példaként érdemes említeni az Árpád-korban élt váci Jakab püspök személyét, akit hívői bepanaszoltak egyenesen a pápánál, mert túlzottan szerette a borát. Illetve a római korból említhető Tacitus élvezetes beszámolója a barbár germán népcsoportról, akik közé a Vác térségében ekkor élő kvád törzs is tartozott, vagy a török utazó, Evlia Cselebi kissé „elrugaszkodott” leírását a váci várat védő tízezer válogatott fegyveresről.

MÉRA MUSIC WORLD FESTIVAL

Július 29-31. Között, Erdély szívében, a Kolozsvártól 13 kilométerre levő Mérában szervezünk idén egy világzenei csűrfesztivált, a Méra – World Music fesztivált.
Három csűrben, faragott kapuk mögötti falusi porták csűrszínpadán zenél Csík János és az Esszencia zenekar, a Tárkány művek, Nikola Parov, Herczku Ágnes, Limberger Tcha és Benjamin Clément, a Buda Folk Band, a Nadara, Palatka és egész Kalotaszeg. Csűrstúdió várja a filmkedvelőket, csűrfia a gyerekeket, Igen, tessék! eresz a társadalmi kérdések iránt érdeklődőket.

A fesztivál híre a környéken egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel a népi kultúrát támogatja és a modern tartalmat hagyományos környezetbe helyezi. Örülnénk, ha a fesztivál híre a határon túl is elterjedne, ezért megkérjük Önöket, hogy amennyiben lehet, segítsenek a népszerűsítésében.

A fesztivál idén lesz megszervezve először, ezért sajnos nem tudjuk megengedni magunknak a fizetett hirdetéseket, viszont a weboldalon, a médiapartnerek között nagyon szívesen feltüntetjük Önöket, illetve biztosítunk belépőket is, amennyiben igényt tartanak rá.

Megkérjük, jelezzék médiapartnerségi szándékukat.

Olimpiai tárgyak

Hallgassa meg!

Őskutatás, táltos ékszerek

Hallgassa meg!

Egri csillagok

Hallgassa meg!

Vasárnap délután – Kossuth – Július 31., vasárnap, 16:00

Szerkesztő: Kiss Péter Ernő
Műsorvezető: Kuti-Hajdufy Eszter
Felelős szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább