Egy hazában: Mohácsi német harmonikatábor

Az Egy hazában július 31-i adásának tartalmából
 

Hallgassa meg!

1986 óta működik Lakócsán tájházként az egykori, úgynevezett talpas ház. A benne lévő gyűjtemény a drávamenti horvátok életmódját és szokásait mutatja be a térségből származó tárgyakon, népviseleten keresztül. Balatinácz Renáta a lakócsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Bunyevácz Józsefné társaságában kalauzol minket a tájházba, és a drávamenti horvátok történetébe.

Új vezetője van a negyed évszázaddal ezelőtt alakult bükkszentkereszti énekkarnak, amely augusztusban és szeptemberben számos fellépésre készül. A Horenkának gazdag repertoárja van, szlovák nemzetiségi község lévén, elsősorban szlovák népdalokat énekelnek, ám magyar dalokkal is színesítik a fellépéseiket. Mács Ildikó egy próbájukra látogatott a helyi Művelődési Házba.

A román szerző: Ion Luca Caragiale Zűrzavaros éjszaka című komédiáját vitte színre a Miskolci Nemzeti Színház. A darabot Székely Csaba fordította és dolgozta át. A főszereplő Dumitrache-t, a komoly kereskedő embert Gáspár Tibor, darabbeli asszonyát pedig Ullmann Mónika alakítja. A rendező, Rusznyák Gábor azt mondja: mindig vágyott arra, hogy egy román darabot vigyen színre. Kreszta István beszélgetett velük.

Fesztivál után és premier előtt: az elmúlt hétvégén rendezték Lóréven a szerb Színházi és Kulturális Napokat, amelynek egyik szervezője a Magyarországi Szerb Színház volt. A teátrum most egy újabb bemutatóra is készül, amelyhez Újvidékről invitáltak rendezőt. A műsor vendége a Színház művészeti titkára, Gyorgyev Bránimír.

A nyári szünetben a gyerekek többsége nem akar reggel korán felkelni és naponta kötött programokon részt venni, márpedig a mohácsi német harmonikatábor ilyen. Ennek ellenére hatalmas népszerűségnek örvend. Az egy hetes rendezvényen a szervezőkkel és a résztvevőkkel is beszélgetett Schulteisz Gábor.

Egy hazában – Kossuth – július 31., vasárnap, 23:07

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább