Egyéb

Ahol mindenki egy nyelven beszél

Galina Danyilova, a Magyar Állami Operaház hegedűművésze az Auer Lipót iskoláról beszélt.
Hallgassa meg!

Egyes vélemények szerint Ön az Auer Lipót féle iskolának az egyik legjobb képviselője. Valóban így van ez?

Akár ez is lehetséges. Szentpéterváron születtem, az ottani tanáraim egyike volt Auer növendék, én nekem tulajdonképpen ez az otthonom, a zenei anyanyelvem, hiszen gyerekkorom óta ezt tanultam. De mondhatom azt is, hogy Szentpéterváron más iskola nincsen, így gyakorlatilag mindenki egy nyelven beszél.

Később az Auer családba is bekerült.

Igen, de ezt még gyerekként nem sejthettem, amikor megtudtam, hogy a családba kerülök, nagyon büszke voltam.

Nyugodtan lehet büszke, mert nagyon sokan, sokszor elismerték már a munkásságát, akár azt is mondhatom, szinte mindenki irigyli Önt. Miért alakult ez így?

Ezt nem tudom, de azt gondoltam, ha már eljöttem egy másik országba, akkor a maximumot, sokkal többet kell teljesítenem, hogy ne kelljen szégyenkeznem, nyíltan nézhessek az emberek szemébe, tartani azt a márkát, az orosz hegedűiskola márkáját, amit képviselek.

Furcsa ez az orosz hegedűiskola, hiszen azt egy Magyarországon született zsidó, Auer Lipót alapított.

Mi ezt tudtuk, már gyerekkorunkban tudtuk, hogy Auer Lipót honnan származik, ezt tiszteletben is tartottuk. Oroszországban minden hegedűs tudja, hogy ki is volt Auer Lipót.

A szülei is zenészek voltak?

Nem, az édesapám mérnök volt, édesanyám meg pénzügyi területen tevékenykedett. A nagyobb családban azért van operaénekes, zongorista, tehát azért a családom egy zeneszerető közeget adott.

A férje is zeneművész, aki magyar. Hol ismerkedtek meg.

A Csajkovszkij konzervatóriumban, ahol mindketten kollégisták voltunk. Egy csodálatos kamarazenei tanárhoz jártunk, ahol egymás után voltak óráink, szóval így ismerkedtünk meg. Később összeházasodtunk, közösen kezdtünk dolgozni, megalakítottuk a Bartos triót 1982-ben. Harmadik társunk egy orosz zongorista lett, aki éppen akkor keresett munkát, és itt ment férjhez ő is.

De itt nem állt meg a család.

A fiam is zenél, hegedűn és brácsán játszik, jelenleg Brüsszelben tanul.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. július 29-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Videó ajánló

Olvasson tovább