Egyéb

Egy hazában: Szlovák Evangélikus Egyházi Napok

Az Egy hazában július 24-i adásának tartalmából
 
Hallgassa meg!

 A környező országokban is jelentős számú szlovák nemzetiség él, akik evangélikus hovatartozásukat ünnepelték július 6-tól három napon keresztül Békéscsabán. Az ötödik alkalommal megtartott Szlovák Evangélikus Egyházi Napokon közel kétezren vettek részt. A kétévente megtartott összejövetel magyarországi helyszíne nem véletlen: a megyeszékhely a szlovák ajkú evangélikusság egyik hazai fellegvárának számít, ahol máig ápolják a nemzetiségi hagyományokat. A találkozó első napján Európa számos országának egyházi vezetői ültek egy asztalhoz, hogy egymás szolgálatának segítésére együttműködési megállapodást kössenek. Bencsik János riportjában először Milos Klátyik, a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház egyetemes püspökét halljuk.

 
Magyarországi németként Kínában: Tigelmann Ágnes 2 évvel ezelőtt egy budapesti ügyvédi irodában német ügyfeleknek dolgozott. Most ugyanezt teszi, csak 8500 km-rel arrébb, Ázsia gazdasági központjában, Sanghajban. Párja 16 hónappal ezelőtt lett egy nemzetközi cég kínai ügyvezetője, Ágnes a cégnél dolgozik jogászként, lánya Gréta 13 éves, a Sanghaji Német Iskola tanulója. A döntést a költözésről nem volt egyszerű meghozni – mondták el Schulteisz Gábornak.
 
Tíz éve fogalmazódott meg először Győrffy Zoltán egykori újságíróban, hogy szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni a hazai gasztronómiai szokásokra, majd  az elmúlt években egyre többet foglalkozott a horvát gasztronómiával is. Újonnan megszerzett tudását a szélesebb közönség számára is elérhetővé tette, az „Adria 365” nevet viselő folyóirattal. Ebben nemcsak a tengermelléki területekről szólnak a cikkek, hanem a horvát-magyar határ menti vidékeket is bemutatja. Győrffy Zoltánt, a magazin szerkesztőjét Füri Tamás kérdezte.
 
A Lórévi Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület és a belgrádi Izvor – Forrás Egyesület második alkalommal szervezett kézműves tábort, a magyarországi általános iskolákban szerb nyelvet tanuló diákok számára. Munkatársunk, Mándity Predrág is ellátogatott a lórévi Művelődési Otthonba.
 
A Román Külügyminisztérium Határon Túli Románok Hivatala szervezésében, június 28-a és július 12-e között 150 magyarországi román fiatal és tanár táborozott Romániában, a Fekete-tenger partján Szulinán, illetve a hegyekben, a moldvai Neamț megyében. Közöttük volt két méhkeréki ifjú hölgy is, akiket élményeikről Kaupert Júlia kérdezett.
(Fotó: evangelikus.hu)

Egy hazában – Kossuth – július 24., vasárnap, 23:07

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább