Alpok-Duna-Adria - Bárkaépítő hagyományok

Az Alpok-Duna-Adria július 28-i adásának tartalmából
 

 

A hajóépítés hagyománya a horvátországi  Betinában  a  18. század közepéig nyúlik vissza, amikor a Filipi család a szigetre költözött. Betina egyhamar több tucat kiváló mester otthonává vált, akik lassan elárasztották az adriai partvidéket és megteremtették a hajóépítés alapjait ezeken a területeken. 40 éve még közel ötvenen dolgoztak, mára csak tízen maradtak.

Az üvegfestés alapvető technikái,  az olvasztás,  a formázás  és a  színezés már az ókori Egyiptomban  ismertek voltak.  A szlovéniai múzeumok és magángyűjtemények nagyszámú üvegfestett képpel rendelkeznek,  de közülük csak kevés az olyan, melyek keletkezését az 1700-as  évekre  teszik. Nemrégiben ezeket állították ki a celjei Tájvédelmi Múzeumban.

A közép-horvátországi  Daruvár  kisvárosának  aranykora  az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető, de ma is az egyik legkedveltebb turisztikai úti cél. Az idelátogatók főleg a termálfürdője miatt ismerik. Gyakran emlegetik úgy, mint a várost, „amely szereti az életet”.

Az óraátállítások idején dolgozik a legtöbbet  az  a bajor órásmester, aki  templomok és más középületek tornyaiban elhelyezett,  messziről látható szerkezeteket  állítja be. Igazi toronyórás dinasztiából származik, a család tagjai 150 év óta űzik ezt a mesterséget az aprócska Meßhofen  településen.

Szegeden, nincsenek magas hegyek, gyors sodrású folyók, hívogató sziklafalak. Az itteni fiatalok ennek ellenére keresik, és meg is találják a kihívásokat.  Néhány éve tűntek fel a belváros utcáin, parkjaiban azok a fiatalok, akik az úgynevezett parkour sport illetve életfilozófia követői. Ez egy olyan extrém sport, ahol egyik pontból a másikba kell eljutni, minél látványosabb trükkökkel, mászásokkal és ugrásokkal.

Alpok-Duna-Adria  Duna TV –  július 28., csütörtök  7.55

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

 Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább