Egyéb

Egy hazában: 167 évvel ezelőtt írta alá Kossuth Lajos a magyar-román megbékélési tervezetet

Az Egy hazában július 17-i adásának tartalmából
 
Hallgassa meg!

Legutóbbi adásunkban szóltunk arról, hogy július első szombatján Mátraszentimrén tartották a Magyarországi szlovákok napját. Az Országos Szlovák Önkormányzat legnagyobb rendezvényén ez alkalommal is átadták a Nemzetiségünkért díjakat. Műsorunkban most három kitüntetettel ismertet meg bennünket Makai Ildikó.

 
A zalai horvátok életében mindig nagy szerepet kapott katolikus hitük megvallása, bár a térségben szentmiséket ritkán tartanak anyanyelvükön. Tótszentmártonban nagyböjti szokás, hogy Nagypénteken horvát nyelvű keresztutat járnak, de nincs elég stáció, innen eredt Haszon Beáta ötlete, hogy saját költségén keresztet illetve kápolnát építsen a falu pincesorán, a Kámán hegy végében lévő birtokukon. Hogy ne csak saját építmény legyen, hanem mindenki magáénak érezze és szívesen látogasson el oda bármikor, felkérte falutársait, hogy aki indíttatást érez magában egy ilyen nemes és szent ügy megvalósításához, segítsen. A falu lakói, horvátok és magyarok, együtt építik most a csodát. A kápolnaépítés kezdeményezőjével, Haszon Beátával Sákán Tímea beszélgetett.
 
167 évvel ezelőtt, 1849 július 14-én írta alá Szegeden a magyar-román megbékélési tervezetet Kossuth Lajos, a forradalmi Magyarország kormányzó elnöke és Nicolae Balcescu, az 1948-as havasalföldi román forradalom vezetője. Szegeden, a Klauzál téren, tábla őrzi ennek emlékét, melyet a helyi román közösség jó két évtizede minden évben megkoszorúz. Az erkölcsi kötelesség mellett miért fontos a szegedi románoknak, hogy megemlékezzenek e történelmi pillanatról? – kérdezte Kaupert Júlia Petrusán Györgyöt, a szegedi Román Önkormányzat elnökét.
 
Az MTVA támogatásával film készül az örmény származású Czetz János életútjáról, Gidófalvától Buenos Airesig. Czetz János 48-as tábornok volt, Kossuth szárnysegédje, aki emigrációja után Argentínában alkotott jelentőset a térképészet és földmérés területén. Ő alapította az Argentin Katonai Akadémiát, amelynek első igazgatója volt. A forgatás elkezdődött, a részletekről az Egyesület társelnökét, Wertán Kingát Oganova Eranyak kérdezte.
 
A battonyai Két Tannyelvű Szerb általános Iskola és a Szerb Országos Önkormányzat szervezésében, 27. alkalommal tartották meg a battonyai Szerb Folklórtábort, amely idén közel 160 szerb néptáncot és népzenét szerető fiatalt vonzott a magyar-román határon fekvő városkába. A folklór szerelmesei között között voltak szerbiai és romániai résztvevők  is. Mándity Predrág látogatta meg a tábor lakóit.

Egy hazában – Kossuth – július 17., vasárnap, 23:07

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább