Alpok-Duna-Adria: Szobrász láncfűrésszel

Az Alpok-Duna-Adria július 14-i adásának tartalmából
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora

Mljet szigete a dél-dalmát szigetvilághoz tartozik. Állítólag Odüsszeusz is járt ott, sőt, minden jel arra utal, hogy Rómába menet Szent Pál hajója is megfeneklett a sziget partjainál. A szárazföldtől való távolság egyáltalán nem könnyíti meg az itt élők és a turisták hétköznapjait. Épp ezért nem volt egyszerű ide orvost találni, főleg olyan szakembert, aki mindig föltalálja magát és hidegvérrel cselekszik a váratlan helyzetekben.

Trieszt, a területén működő számos tudományos intézet miatt, jogosan büszkélkedik a „tudományok városa” címmel. A Nemzetközi Elméleti Fizika Központ már harmadik alkalommal házigazdája a MINI MAKER FAIRE elnevezésű feltalálói kiállításnak, melyre idén is rekord számú látogató érkezett.

A baglyok a bölcsesség és a tudás jelképei, ugyanakkor nehezen találnánk még egy olyan állatot, melyhez annyi babona köthető, mint hozzájuk. Szlovéniában 8 bagolyfaj él tartósan. Az első madárfajok között voltak, melyeket a kilencvenes években jogilag is védelem alá vettek.

Nepomuki Szent János az egyik legismertebb és legkedveltebb népi szent. A gyónási titok őrzőjeként tartják számon, mert uralkodójának, IV. Vencel királynak nem volt hajlandó elárulni, hogy miről számolt be felesége gyónása során. A király ezért a papot a prágai Károly hídról a Moldvába dobatta, ahol a legenda szerint csoda történt: a folyó kiszáradt és a mártír holttestét megtalálták, így el tudták temetni őt. Talán ezért lett Nepomuki Szent János a vizek, a vízen közlekedők oltalmazója. Dunaharasztin már 300 évvel ezelőtt szobrot kapott és a mai napig nagy tisztelet és szeretet övezi.

Andreas Kuhnlein expresszív technikával készült alkotásait már sok kiállításon bemutatták világszerte. A 62 éves művész szobrait még a távoli Kínában is megcsodálták. Az anyag, amivel dolgozik, a fa. Szerszáma pedig a láncfűrész.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Videó ajánló

Olvasson tovább