Szlovák nemzetiségi műsor - 26. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor június 27. és július 2. közötti adásaiban
 

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Június 28., kedd
– Átmeneti határellenőrzések Lengyelországban;
– Pitvaros 200. évfordulója – áttelepültek találkozója – Megszólalók: Tószegi Gyula, Krizanová Viera, Mataides Juraj, Kodajová Mária;
– A Pitvarosi szlovák népdalok c. könyv bemutatása- Hollósy Zsuzsanna, Sutyinszki János;
– Pitvaros régi fényképeken c. könyv és DVD bemutatása – Kozuch Michal;
– Majernik Piroska – Kétsopronyi tanárnő portréja

Június 30., csütörtök
– Jjúnius 30. és július 5. között immár 62. alkalommal rendezik meg a hagyományos szlovák népi kultúra legnagyobb seregszemléjét, a Východná 2016 fesztivált., mely a legrégebbi és legnagyobb nemzetközi részvételű folklórfesztivál Szlovákiában. Minden évben több tucat eredeti műsorral átlagosan 1400 fellépő mutatkozik be, köztük a országos folklórversenyek győztesei is. A műsor első felében szó lesz a fesztivál történetéről és néhány érdekességet is megtudhatnak.
Közeledik a Magyarországi Szlovákok napja, melyet idén Mátraszentimrén rendeznek meg. Az ünnepségen idén is átadásra kerül a Nemzetiségünkért díj, melyet 1999-ben Miklya Béláné, Katika vehetett át. A békéscsabai szlovák gimnázium egykori tanára és igazgatóhelyettese ma már sajnos nincs közöttünk, rá emlékezünk a műsor második részében.

Július 2., szombat

– Az V. Evangélikus Találkozó részletes békéscsabai programja;
– Békéscsaba központjában állnak a hazai evangélikus szlovákok büszkeségei. A Kistemplom és Nagytemplom egész Európában híres az evangélikusok körében. Egy tárlatvezetésre a helyi szlovákság képviselőjét Lászik Mihályt, a Csabai Szlovákok Szervezete enökét kértük meg;
– 15 éves a budapesti Ozvena Énekkar. A hangmontázs 2015. október 17-én készült Budapesten az Ozvena ünnepi koncertjén. A kórus ma kapta meg Mátraszentimrén az Országos Szlovák Önkormányzat „Nemzetiségünkért” kitüntető címet.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább