Vers napról napra - 26. hét

A Vers napról napra 26. heti ajánlója
 

Június 27., hétfő:
Jász Attila
„Jász Attila azon alkotók közé tartozik, akiknek költészete, prózája, szerkesztői és kultúraszervező tevékenysége kikezdhetetlen. Jász Attila nem politizál, mégis annyit foglalkozik korunkkal, mint kevesen”- írta írótársáról Boldog Zoltán. Jász Attila verseit Ternyák Zoltán előadásában hallják.

Hallgassa meg!

– Lélegzet
– Szertartás
– Erdő

Jász Attila verseit Ternyák Zoltán mondta el.

Június 28., kedd:
Koncz István
Koncz István költészete az újabb vajdasági magyar költészet megértésének középpontjában áll, története ebből a nézőpontból tekinthető át. Költészetét a vajdasági magyar líra még a költő életében saját hagyományaként és nem kortársaként értette. – írta Bányai János irodalomtörténész.

Hallgassa meg!

– A vers utánzása

– Élmény in perfectum

Koncz István verseit Reviczky Gábor és Huszár László mondja el.

Június 29., szerda:
Domonkos István
„Elhagyni, otthagyni valamit, valakit lehetetlen. Énünk parányi szatyrát igen korán telegyömöszölik a véletlenek. Belénk sül a világ kicsinyített mása.” – mondta egy beszélgetésben Domonkos István. Verseit most Barbinek Péter és Huszár László mondja el.

Hallgassa meg!

– Egy virágzás elé 0.57 Barbinek Péter
– Újvidéki elégia 1.50 Huszár László

Domonkos István verseit Barbinek Péter és Huszár László mondta el.

Június 30., csütörtök:

Hallgassa meg!

Lator László
Lator László kortalan. Órája és lírája a kozmikus időt méri, nem az emberit. De talán nem is pontos rögtön a mindenségről beszélni, hiszen ami őt érdekli, az elsősorban az élet, a teremtődő világ a maga törékenységében, mulandóságában, „a könyörtelen világegyetem” energiáinak kiszolgáltatott „sokformájú lét”. – írta Szabó T Anna. Lator Lászlót hallják.

– Átlátszó víz
– Felgyűrődik és kisimul
– Aszály

Július 1., péntek:
Petri György
„Petri Györgyön világéletében látszott, hogy Petri György halandó, ám olyan régóta olyan közel állt a halálhoz, hogy szinte megszoktuk már.” – írta Esterházy Péter 2000 júliusban, a költő halálának évében. Az egyik legtöbbet elemzett körtárs költő verseit Szervét Tibor mondja el.

– Halálomba belebotlok
– Így kezdődött
– Amíg lehet

Petri György verseit Szervét Tibor mondta el.

Július 2., szombat:

Hallgassa meg!

Berda József
„Költészetének és – ne kerteljünk – Berdának személyesen alapállása angyalian barbár. Habzsolóan, elragadtatottan archaikus lény beszél a verssorokban és között. „–Jánossy Lajos író, kritikus. Berda József verseit Horváth Sándor mondja el.

– Ünnepi alkalomra
– Egy vendéglátásra

Berda József verseit Horváth Sándor mondja el. A műsor BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette. 

Július 3., vasárnap:
Rab Zsuzsa

Hallgassa meg!

„Mindenki tudja, hogy az tud jól fordítani, aki jó költő. Az, hogy Rab Zsuzsa mint költő háttérbe szorult, azt gondolom, tőle is függött, ugyanis olyan szenvedéllyel érdekelte akár Jeszenyin, akár a rokon népek költészete, hogy nem bírt elszakadni tőle.” – írta Albert Zsuzsa. Rab Zsuzsa verseit Császár Angela, Farkas Zsuzsa és Kohut Magda mondja el.

– Önarckép.
– Szívem ellen
– Kötés
– Számadás
– Három alakban

Rab Zsuzsa verseit Császár Angela, Farkas Zsuzsa és Kohut Magda mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette. 

Vers napról napra – Kossuth – Június 27-től július 3-ig. – 20:53

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább