Román nemzetiségi műsor - 26. hét

A Román nemzetiségi műsor június 27. és július 2. közötti adásaiban
 

Június 27., hétfő
– A június 23-ról 24-re virradó éjszakán ünneplik meg Romániában a Sânziene-t. A hagyomány már majdnem elveszett, amikor három évvel ezelőtt egy Facebook-oldal, a La Blouse Roumaine szerkesztői gárdája azt javasolta: legyen ez az ünnep egyben a román népi blúz, az úgynevezett „ie” ünnepe is. A világ számos pontján van valamilyen esemény ilyenkor: régi népviseleti kiállítások, piknik a parkban, biciklis felvonulás népi blúzban stb. A magyarországi román közösség idén először ünnepelte Gyulán a hagyományt.
– Zoe Fuicu (Temesvári Rádió) „De dor si drag” c. népzenei műsora is erről a néphagyományról, a Sânziene-ről szól.

Június 28., kedd
– A Budapesti Román Ortodox Nők Egyesülete 2012 – ben rendezte meg az első üvegikon festőtábort, amelyet azóta megszakítás nélkül minden évben megrendeznek. A gyermekeket Cosmin Pop, a zsákai román ortodox templom paróhusa tanítja festeni, aki maga is fest ikonokat fára és üvegre. Az ikonfestő tábort az idén immár ötödik alkalommal tartották meg.
– Bemutatjuk Románia nagyjait: Ioan Holender, a bécsi operaház volt igazgatója.
– Az eleki Román Nemzetiségi Általános Iskola tanulói is mennek Romániába táborozni. A határon túli gyerekek számára megszervezett sulinai táborba a magyarországi román közösség 150 helyet kapott az idén.

Június 30., csütörtök
Június 24-én volt a román népi blúz, az úgynevezett ie ünnepe. Az ie egy kézi hímzésű, természetes anyagokból (néha nyersselyemből) készült, motívumaiban rengeteg szimbólumot rejtő felsőrész, amely a román népviselet része. Az ünnep alkalmából Palaguta Hodor, máramarosi népművészt is meghívta Gyulára a Budapesti Román Kulturális Intézet, ahol a közönség megcsodálhatta az általa készített ruhákat is.
Pénteken jelenik meg a „Foaia Romanaesca” román hetilap legújabb száma.
Bemutatjuk Erzsébetet, Románia királynéját, aki számos turistacsalogató programot is rendezett, s igyekezett megismertetni Romániát a nyugat-európai lakosokkal. A román népművészetet is támogatta. A királyné előszeretettel viselt román népviseletei ruhákat.

Július 1., péntek:
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin – Román Regionális Rádió – Olténia
– Június 20-26 között rendezték meg a budapesti ortodox kápolnában az 5. ikonfestészeti tábort. Interjú a szülőkkel és Cosmin Pop zsákai atyjával;
– Az Országos Román Kisebbségi Önkormányzat média-bizottsága június 29-én ülésezett Gyulán. Téma: a magyarországi román nemzetiség által lakott településeken lévő kábel tv szolgáltatások anyaországi román nyelvű csatornák bővítésére való felhívásokra kapott válaszok kiértékelése és további intézkedések meghozatala. Interjú Jova Évával, a Foaia romaneasca főszerkesztőjével;
– 100 hely, amelyet érdemes felkeresni Romániában – A Duna Delta-i Sulina nevezetességei;
– Román kultúra és civilizáció – „Izvorasul” néprajzi és folklórmagazin. A mai téma: a szerelem. / Gabriela Rusu Pasarin – Román Regionális Rádió Olténia.

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább