×

Napközben: Sokba kerülhet a fűnyírás vasárnap

A Napközben június 21-i ajánlója
 

Nagy nemzetközi rendezvények hatása egy település és lakóinak életére
Megkezdődött a visszaszámlálás az EYOF-ra, azaz az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra Győrben, a város jövőre ad otthont a nemzetközi rendezvénynek. A napokban, a többi között Tokaj, Debrecen, Eger után Miskolc is bejelentette, hogy indul a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért. Mit jelent egy település és egy régió életében egy nagy, nemzetközileg is kiemelkedő rendezvény? Cím, státusz vagy ennél jóval több? Milyen infrastrukturális, turisztikai és kulturális hozadéka van, ha egy település elnyeri egy kiemelt rendezvény szervezési jogát? Hogyan alakítja át egy város életét például az egy évig tartó kulturális központ szerep? Mit érzékelnek ebből a helyiek és mi történik a rendezvénysorozat végén a meglévő épületekkel? Hogyan lehet a későbbiekben kihasználni az új komplexumokat?

Hallgassa meg!

Sokba kerülhet a fűnyírás vasárnap – közösségi együttélés írott és íratlan szabályai
Vasárnapi harangszó kontra fűnyíró zaja. Júniustól akár több tízezer forintba is kerülhet egy fűnyírás a ház körül Mosonmagyaróváron, ha a tulajdonos nem a megfelelő időben végzi a zajjal járó munkát. A nyár beköszöntével egyre gyakoribbá válnak a viták: míg az egyik szomszéd csendre vágyik és pihenni szeretne, a másik füvet nyírna vagy a lakásban fúrna- faragna, ami nem kis zajjal jár. Ez a Balatonon évek óta problémát okoz, most Mosonmagyaróváron elégelték meg a helyzetet: önkormányzati rendeletben szabályozták a zajos tevékenységek idejét és júniustól súlyos büntetést fizet az, aki megsérti a szabályokat. Az önkormányzatoknak 2013 óta van joga erről dönteni. Hogyan szabályozzák ezt a kérdést? És mi az elvárható norma egy közösségi együttélés esetén?

Hallgassa meg!

Felnőtt úszásoktatás és vízbiztonság

80 évesen is meg lehet tanulni úszni. – ezt mutatja gyakorlat. Strand és vízpart nélkül elképzelhetetlen a nyár és a nyaralás, ám a felnőttek egy része fél a víztől, nem tud úszni, vagy nincs meg az a vízbiztonság, amellyel bátran bemerészkedhet a mélyvízbe is. Hogyan lehet megtanulni felnőttként úszni? Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre? Milyen a vízbiztonságunk? Hogyan kell viselkednünk a természetes vizekben, hogy megelőzhetők legyenek a tragédiák?

Hallgassa meg!

Wellness hétvége egészségtelen étkezéssel
A szállodaépületnél és annak berendezésénél, a személyzet megjelenésénél, sőt még a wellness-szolgáltatásoknál is fontosabb a hazai wellness-szállók vendégei számára a bőséges étel- és italkínálat, derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem most megjelent wellness-szállók vendégelégedettségét vizsgáló kutatásából. Az egészséges étkezés csak a vendégek kisebb részének fontos, ráadásul az ilyen típusú szállodákra jellemző büféétkeztetés miatt a belföldi vendégek a megszokott mennyiség többszörösét fogyasztják, ami egészségügyi kockázatokat hordozhat.

 Napközben – Kossuth – Június 21., kedd, 9:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Ujhelyi Zoltán

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább