Egy hazában: Interjú Dujmov Dragomirrel

Az Egy hazában június 12-i adásának tartalmából

Tizenhárom Kárpát-medencei nemzetiség részvételével rendezett konferenciát szerdán és csütrörtökön Budapesten a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. Az „Együttélési modellek a Kárpát-medencében” című tanácskozás fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A rendezvénynek az Országház Felsőházi Terme és a Néprajzi Múzeum adott otthont. Pavlekovics András beszámolója.

Nyelv, kultúra, etnicitás, identitás – ezzel a címmel tartottak kétnapos konferenciát Pécsett a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja, és a Pécsi Egyetem Germanisztikai Intézetének szervezésében. A nemzetiségi önkormányzati képviselők, a kutatók, a civil szervezetek vezetői illetve oktatók előadásaiban a nemzeti-, és a nyelvi identitás párhuzamain, kapcsolatain, valamint a nemzetiségi nyelvoktatás helyzetének és lehetőségeinek elemzésén volt a hangsúly. Rádity Milenko járt a tanácskozáson.

A sátoraljaújhelyi magyar-szlovák két tanítási nyelvű általános iskola színjátszó csoportja nyerte el a közelmúltban az első díjat Szarvason, a budapesti Vertigo Szlovák Szinház által szervezett országos versenyen. A Matyko és a bolondok című szlovák népmesével óriási arattak sikert, először ebből hallunk egy rövid részletet Mács Ildikó riportjában.

A gyulai Román Nyugdíjas Klub tagjai minden évben szerveznek kirándulást Romániába. Az idén egy régi tervüket valósítják meg, június végén Bukarestbe utaznak, ahol felkeresik a 19-ik század egyik jelentős román személyisége: Moise Nicoară, Gyuláról elszármazott jogász, író, fordító sírhelyét is. Bauer Ádám kérdezte a részletekről Márk Györgyöt, a nyugdíjas klub elnökét.

Kard a nyelvben – ezzel a címmel jelentetett meg új regényt Dujmov Dragomir, magyarországi szerb író. Az ismert szerző szokásához híven ismét ötvözte az irodalmat és a történelmet, mi több, a magyar és a szerb nép közös múltjából merített ihletet és választott témát. Az íróval Mándity Predrág beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – június 12., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább