Alpok-Duna-Adria: A sportolók "paradicsoma"

Az Alpok-Duna-Adria június 16-i adásában.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora

Sportland elnevezéssel indított sport- és turisztikai kezdeményezést az olasz Friuli tartomány északi részén néhány kisebb település. A hegyvidék és a síkság határán elhelyezkedő terület természeti adottságai ugyanis kiválóan alkalmasak a különféle extrém sportok gyakorlására. A siklórepülésnek, a terepkerékpározásnak, illetve a vadvízi evezésnek mára már többezres rajongótábora van Olaszország szerte.

A főn szél olyan természeti jelenség, mint a bóra az Adriánál, vagy a tramontana Olaszországban. Azzal a különbséggel, hogy Bajorországban és Dél- Tirolban jó időt hoz, és sokaknál fejfájás is jelzi az érkezését.
A főn idején, a tiszta levegő és a kék ég már-már képeskönyvbe illő hangulatot idéz. Ilyenkor áll munkába egy templomtoronyban vagy egy tízemeletes tetején a „főnfotós”.

Fogyatékkal élni. Egy fiatal dél-tiroli lány bizakodást és reményt szeretne kelteni mindazokban, akik testi fogyatékkal élnek. Heidi egy karral született. A rendellenesség okát nem tudják sem az orvosok, sem a család.
Heidi mindettől függetlenül egy életvidám fiatal lány, aki egy ideje videofelvételeket oszt meg az interneten, amelyekben ő maga szerepel.

Teknőssel sokan találkoztak már, például görögországi nyaralásuk során. Németországban többnyire csak üveg mögött, állatkereskedésekben és állatkertekben láthatják őket, amint salátalevelet majszolnak. Ha a szabadban bukkannak egy-egy példányra, az rendszerint elkóborolt „háziállat“, vagy a nyaralásból hozta haza valaki szuvenír gyanánt. Kevesen sejtik, hogy Bajorországban is létezik őshonos teknős.

Több száz régi rádiót gyűjtött össze otthonában a balástyai Kreinicker Ferenc. A megszállott gyűjtő, házuk padlásán és műhelyében alakította ki a különlegesebbnél különlegesebb rádióknak a helyet. A férfi pár éve a dorozsmai vásárban látta meg az első olyan rádiót, amelyet úgy érzett, rögtön haza kell vinnie. Azóta aztán nincs megállás.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – Június 16., csütörtök, 7:55
Ismétlés –  Duna World – Június 16., csütörtök, 15:30

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább