Virtuózok 2016

Ön dönti el, ki lesz 2016 Virtuóza!

Az élő fináléban már csak a nézők szavazati számítanak

Virtuózok_sajtótájékoztató_fotokredit_Zih Zsolt_03

Utolsó adásához érkezik június 3-án pénteken a Duna közszolgálati csatorna klasszikus zenei tehetségkutatója, a Virtuózok. Az élő fináléban a három korcsoport győztese versenyez a 2016-os év Virtuóza címért és a 12 millió forintos fődíjért. A kicsik korcsoportjából Holozsai Eszter fuvolista, a tinik korcsoportjából Kökény Tamás nagybőgős, a nagyok közül pedig Váradi Gyula hegedűs mutathatja meg tehetségét a műsor fináléjában. A zsűrinek az utolsó adásban már nincs döntési jogköre, csupán véleményezik a produkciókat. A választás a nézők kezében van, akik több módon is szavazhatnak kedvencükre.

„A nézők az ingyenes applikáción keresztül és SMS-ben is szavazhatnak a 06-20/30/70-44-22-999-es telefonszámon. Az MTVA számára rendkívül fontos a tehetségek felkarolása, így több, fináléba be nem jutott versenyzőt is különdíjban részesítünk. Közülük pénteken valaki elnyeri a lehetőséget, hogy Magyarországot képviselje a Eurovision Young Musicians versenyen Kölnben, szeptember 3-án, az ifjú klasszikus zenészek versenyében. A díjat Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatója adja majd át” – mondta Medvegy Anikó, a Virtuózok főszerkesztője.

A pénznyereményen – az első helyezett 12 millió forintot, a második és harmadik helyezett pedig 6-6 millió forintot nyer – kívül szakmailag rendkívül értékes külföldi fellépési lehetőségek is várnak a finálé versenyzőire.

„A második széria finalistái mind nyertesek. Mindhármuknak olyan komoly és egyedülálló lehetőséget ajánlott fel az Armel Operafesztivál a nemzetközi bemutatkozásra, amellyel akár megalapozhatják karrierjüket is. A fináléban legtöbb nézői szavazatot kapó Virtuóz a New York-i Carnegie Hall-ba, a másik két fiatal pedig Berlinbe a Berlini Filharmonikusok Koncerttermébe, illetve a londoni Cadogan Hallba utazik majd a 2016/17-es évadban, hogy koncertet adjon a világvárosok legismertebb hangversenytermeiben” – mondta Peller Mariann, a Virtuózok licensztulajdonosa.

A Virtuózok fináléjában Miklósa Erika Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő és a Virtuózok zsűritagja duettet ad elő Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel, aki kifejezetten a Virtuózok kedvéért látogatott haza. Levente kiváló hangjáért versengenek az európai operaházak, a Virtuózok finalistái pedig hamarosan szintén megtapasztalhatják, milyen külföldi közönség előtt játszani.

„Egy fiatal zenész életében a külföldi fellépések hatványozottan fontosak, általuk érzelmileg, szakmailag és emberileg is kinyílik a világ. Azt tanácsolom az ifjú virtuózoknak, hogy legyenek nyitottak, ne csak a szemükkel, hanem a teljes lényükkel nyissanak a tapasztalás felé, ez egyik legfontosabb ismérve a művésznek.” – mondta Molnár Levente.

A Virtuózok fináléját a Duna és a Duna World is élőben közvetíti június 3-án 20:30-tól.

További információt a http://www.mediaklikk.hu/virtuozok oldalon talál.

A csatolt sajtófotókat nagy felbontásban illetve további sajtófotókat a musoroskommunikacio@mtva.hu címen kérhet.

A Virtuózok, Magyarország első komolyzenei tehetségkutató műsora 2014-ben debütált a közmédiában. A műsorban a hagyományos tehetségkutatókkal szemben kizárólag a klasszikus zenei képzettség és tehetség számít. A tehetségkutatás mellett a Virtuózok továbbra is azt tartja alapvető céljának, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét a nézőkkel.

A Virtuózokba három korcsoportban nevezhettek a klasszikus zenész fiatalok. Az I. korcsoportban a 6 és 12 év közötti gyerekek mérhetik össze hangszeres vagy énektudásukat. A II. korcsoportba a 13 és 17 év közötti fiatalok nevezhetnek, míg a 18 és 23 év közöttiek alkotják majd a III. korcsoport mezőnyét. Az énekesek esetében a felső korhatár 28 év. A Virtuózok casting adásai április 15-én indultak a Duna közszolgálati csatornán. A három casting adást a korcsoportos középdöntők követik, amelyekben a versenyzők egy-egy újabb darabot adnak elő a Nemzeti Filharmonikusok  tagjaiból álló kamarazenekar kíséretével (vezényel: Kovács János karmester), valamint sztárvendégek segítségével egy közös produkcióval is fellépnek. A korcsoport döntőben az eddig külön bemutatott indulók egy adásban szerepelnek, de továbbra is saját kategóriájukon belül versenyeznek a továbbjutásért. A versenyzőket itt is a Nemzeti Filharmonikusok tagjai kísérik. A korcsoport döntőből továbbjutó három versenyző a június 3-i élő fináléban méri össze az tudását. Itt mindenki két fordulóban bizonyíthat: egy klasszikus darabbal és egy crossover előadással is készülnek. Az öttagú zsűrinek a fináléban már nincs döntési jogköre, csupán véleményezhetik a produkciókat: ekkor a nézői szavazatok alapján dől el, hogy ki lesz a Virtuózok fődíjasa. A fináléban a nézők SMS-ben és az ingyenes applikáción keresztül is szavazhatnak.

További olvasnivalók