Korkóstoló: Yaki gyosa tradicionális japán tésztagombóc

A Korkóstoló május 29-i adásának tartalmából

A yaki gyosa tradicionális japán tésztagombóc, amelyet sokféleképpen készítenek: a leggyakrabban sertéshússal, de nem ritka a zöldséges változat sem. A japán családok kedvenc ételét főzőiskolában is megtanulhatják az ázsiai ízek kedvelői, olyanok, akik nem elégszenek meg a szusi ismeretével. A Srí Lanka-i-magyar családba született Gannoruwa Réka 2 évig Japánban élt. Aztán Budapesten Negura néven főzőiskolát nyitott, ahol japán hölgyeket magyar, a magyarokat japán ételek készítésére tanít.

Hetedik éve tart mesterkurzusokat Budapesten a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezésében Denis Matyasy francia cukrászmester. A nagyapja magyar volt, 1925-ben vándorolt ki Franciaországba. Denis Matyasy képzéseket tart a dél-franciaországi műhelyében, La Crau-ban külföldi szakembereknek, valamint tagja a Relais Desserts Internationales-nak. A francia alapítású, harminc éve működő szervezet a világ 15 országában van jelen, több mint száz tagot számlál. Denis Matyasy a trendi francia cukrászatról mesél a Korkóstolóban.

Momó, emá dáci, keva daci és samu dáci – Bhután nemzeti ételei, amelyek közül a különféle dácik a lecsóhoz hasonlítanak leginkább, aztán pedig van saját gabonapálinkájuk, sőt whiskyjük és még kiváló minőségű búzasörük is. Valcsicsák Zoltán tavaly járt életében először az ázsiai országban, amely végül annyira rabul ejtette, hogy Magyar-Bhutáni Baráti Társaságot alapított és könyvet is írt az élményeiről. Persze ebben helyet kaptak az ázsiai ország különleges étkei és a szerző nem éppen hétköznapi tapasztalatai.

Új név, új szemlélet, új helyszín. Így jellemezte Tokaj város polgármestere a Tokaji bornapok rendezvénysorozatot. A legfontosabb újdonság, hogy az önkormányzat és a borászok közösen lépnek fel a színvonal megőrzésért, ami természetesen sok érdeket is sért. A borok minőségét a Tokaj Reneszánsz Egyesület tagjai garantálják Hegyalja fővárosában a jövő hétvégi háromnapos bormustrán.

Imádja a földi epret Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház direktora. De nemcsak a gyümölcsökért rajong, hanem egyébként is igyekszik egészségesen élni. Tud gluténmentes kenyeret sütni és örömmel fogyasztja a maga termesztette zöldségeket. És ingázik Kecskemét meg Budapest között, mert már 9. éve vezeti a vidéki színházat.

Korkóstoló – Kossuth – Május 29., vasárnap, 9:30

Szerkesztő: Kumin Viktória

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább