Rádiószínház: Solténszky Tiborra emlékezünk

Műsorváltozás! Kiadott műsorunktól eltérően a következő hangjátékunkkal a héten elhunyt Solténszky Tibor rádiós dramaturg-rendezőre emlékezünk május 28-án 21:04-től.
 

Solténszky Tibor a Magyar Rádióban bemondóként kezdett 1980. november 1-ével. 1982-től rádióra alkalmazó, illetve dramaturg. Ilyen minőségében 200 körüli az általa gondozott hang-, rádió-, illetve dokumentumjátékok száma. 1992-ben készült az első rádiós rendezése. A rádiószínházas műfajokból 65-nek volt rendezője 2011-ig.

Előjáték az Üvegcipőhöz – Toepler Zoltán hangjátéka
A világhírű drámaköltő évek óta fogcsikorgató jó viszonyban van az epébe mártott tollú kritikussal, aki nem mellesleg drámaírói ambíciókkal is terheltetett. A világhírű megtudja, hogy menyasszonyával, a gyönyörű színésznővel az epébe mártott tollú meg akar ismerkedni, sőt, darabot akar írni neki. Ez a világhírűnek remek alkalmat kínál bizonyos dramaturgiai és erkölcsi elvek csattanós illusztrálására. A cselekményből elég is ennyit elárulni.
A fiatal drámaíró, Toepler Zoltán alaposan tanulmányozta Molnár Ferenc drámaköltési módszereit, szerkesztését, dialógusépítését, a színpadi cselekvések és poénok időzítését, szinte belebújt a Mester bőrébe.

Szereposztás:
Molnár Ferenc – Kulka János,
Darvas Lili – Gubás Gabi,
Halmi Bódog – Mácsai Pál,
Dvornicsek – Benedek Miklós

A felvételt Kosárszky Péter és Kulcsár Péter készítette
Zenei szerkesztő: Demjén Erzsébet
Dramaturg: Mesterházi Márton
Rendező: Solténszky Tibor

Készült a Magyar Rádióban 2002-ben.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább