Korkóstoló: A hal- és a vadhúsé volt a főszerep a Gourmet Fesztiválon

A Korkóstoló május 22-i adás tartalmából

 

Hallgassa meg!

A hal- és a vadhúsé volt a főszerep a május 12-étől 15-éig megrendezett Gourmet Fesztiválon, a Millenárison. A gyöngyösi Bori Mami étterem például a Mátra és a Bükk ízeivel, alapanyagaival csábított. Köztük szarvas-fenyő-nudlival és pisztráng-orda-sajttal és ugyancsak bizarr, ám annál finomabb édességekkel.

Pisztránggal és egri bikavéres marhanyakkal szerzett magának sok új vendéget az egri Macok Bisztró és Borbár a gasztrofesztiválon. Az étterem a nevét nem valami kedveskedésből kapta, holmi barna mackókra utalva, hanem egy tót ételről, amelyet sokan lepcsánkaként, tócsniként ismernek. A 2 éve működő hely a Stílusos Vidéki Éttermiség tagja és a Gault &Millau étteremkalauz értékelése szerint övé a régió legjobb konyhája.

Magyar szőlő Dél-Afrikában. A távoli kontinensen ma már több száz hektáron termesztenek Irsai Olivért. Magyar borászok egy kis csapata pedig elment, és megnézte, miként is dolgoznak vele afrikai kollégáik. Vajon mit tapasztaltak?

Mónosbélen, a Bélkő-hegység lábánál áll Sándor Tamás sajtmanufaktúrája. Az eredetileg borsodnádasdi fiatalember évekkel korábban szakácsként végzett, és elindult szerencsét próbálni a világba. Egyebek mellett Svájcban is dolgozott, ahol egyszer egy hegyi gazda megkínálta a saját készítésű sajtjával. Teltek a napok, hónapok, sőt évek is, de az a sajt sehogy sem akart kimenni a fejéből. Egyszer aztán felkerekedett, és hazatért, hogy a Bükkben létrehozza az ország egyik legkiválóbb sajtmanufaktúráját.

Pavletits Béla színművész, 16 éve a Pesti Magyar Színház tagja. Legkevesebb 10 darabban lép fel. Köztük A konyha című színműben, amelyben Arnold Wesker angol drámaíró különös alaphelyzetet teremtett: Harminc ember összezárva egy étterem konyhájában. Azonos a céljuk: elégedetté tenni a vendéget. A konyha modellezi a társadalom működését, ahol mindig lesznek főnökök, mások pedig örök életükre beosztottak maradnak. Szakácsok, pincérek, takarító és tulajdonos. Különböző életek, sorsok, esélyek, harcok, szerelmek – egyetlen darabban. Burkert Rudolf persze ezzel kezdte a beszélgetést, de aztán arról is kérdezte a színművészt, hogy miként szerepel a saját konyhájában.

Korkóstoló – Kossuth – Május 22., vasárnap, 9:30

Szerkesztő: Kumin Viktória

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább