×

Ukrajna lett az Eurovíziós Dalfesztivál győztese

Clipboard85Szombat este 21 órakor kezdetét vette a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál döntője a Globe Arénában Stockholmban. Kiderült, hogy a 26 továbbjutó ország közül Ukrajna vihette haza a legjobbnak járó díjat. Gratulálunk a győztesnek, valamint Freddienek és a magyar csapatnak!

Itt visszanézheted a teljes adást >>>

21:00 – Kezdetét veszi az Eurovíziós Dalfesztivál. Egy fergeteges show keretében vonul be a 26 még versenyben lévő ország képviselője, köztük Freddie is!

21:08 – Petra Mede és Mans Zelmerlöw, az 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál műsorvezetői megnyitják a várva várt döntőt a stockholmi Globe Arénában. Ma este 26 ország versenyez a győzelemért, de 50 országban közvetítik az eseményt élőben, közte Kínában és most először az Egyesült Államokban is.

21:10 – Ismertetik a szavazás menetét, mellyel a fellépő 26 ország képviselői közül ma győztest születik.

21:12 – A Belgiumot képviselő Laura Tesoro érkezik elsőként a színpadra. Énekes-színész szülők gyermeke, és amit ma este látunk, az is egyfajta zenés színház. A What’s The Pressure című dalával egy igazán impulzív és fiatalos produkciót mutatott be s ezzel megalapozta az est hangulatát.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Laura Tesoro – What’s The Pressure (Belgium) >>>

21:16 – Csehországot hat sikertelen év után idén Gabriela Guncikova  képveselheti a döntőben. Ennek meg is adja a módját földig érő hófehér ruhájában a színpad közepén állva hengeri le a közönséget. Hát ami igaz az igaz egyetlen hang is be tudja tölteni az arénát.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Gabriela Gunčíková – I stand (Csehország) >>>

21:20 – Douwe Bob Slow down! című dalával sokak meglepetésre került be a döntőbe, de a 23 éves srác olyan őszinte örömmel játssza a zenéjét, hogy hiába 60-as 70-es éveket idéz még is megállja a helyét a színpadon.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Douwe Bob – Slow Down (Hollandia) >>>

21:24 – Azerbajdzsán 2008 óta vesz részt a Dalfesztiválon és a kezdetektől nagyon komolyan vették, melynek sok kiváló helyezés lett az eredménye.Samra 16 évesen megpróbálkozott már a hazája válogatóján, de akkor ez még egy kicsit korai volt. Ezért zenei tanulmányokba fogott és most bukkant fel újra. A dal címe csoda, de a szomorú valóságról, egy szakításról szól. Mégis várja az újra egymásra találás csodáját.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Samra – Miracle (Azerbajdzsán) >>>

21:28 – Most mindenki tapadjon a képernyőre mert jön hazánk büszkesége Freddie és a Pioneer.Ha lehet fokozni a hangulatot akkor most Freddie ezt megtette, őrjöng a közönség.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Freddie – Pioneer (Magyarország) >>>

21:32 – Az olasz Francesca Michielin a ma esti dalát már tesztelhette a San Remoi fesztiválon, ahol a második helyet szerezte meg. A győztes, 1977-ben alakult Stadio együttes lemondott az Eurovíziós Dalversenyen való indulás jogáról, így Francesca köszönte a lehetőséget és most itt van. És egy erdei rét hangulatát varázsolta nekünk a színpadra.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Francesca Michielin – No degree of separation (Olaszország) >>>

21:36 – Az izraeli Hovi Star 2009-ben robbant be hazája zenei életébe és azóta is töretlen a sikere. Ennek ellenére mai dalával eleinte igencsak meggyűlt a baja, nézzük vajon hogy tetszik a közönségnek a csillagokról éneklő fiú.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Hovi Star – Made of Stars (Izrael) >>>

21:40 – Poli Genova a Bolgár versenyző If Love Was a Crime című dalával igyekszik megnyeri a közönség tetszését. Ehhez mindent bevet, haj, smink és egy igazán extravagáns ruha is van a repertoárban, de mit sem érne ez egy jó hang nélkül.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Poli Genova – If Love Was a Crime (Bulgáia) >>>

21:44 – Frans a Svédek új csillaga mindössze 17 éves, és elég nagy a teher a vállán. Igaz, a dal szerzői nagy tapasztalattal rendelkező, sok sikert megért szakemberek. A címe: Ha sajnálnám, de a szövegből az derül ki, hogy bármi is lesz, nem fogja sajnálni, hogy itt van. Egy elsőre furcsa dal jön, de ne ítéljetek elhamarkodottan! Nézzétek mit tud a srác, aki hiába fiatal máris elrabolta a lányok szívét.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Frans – If I Were Sorry (Svédország) >>>

21:48 – Jamie-Lee iskolás lány a németországi Hannoverből. Viszont úgy néz ki, mintha egy japán rajzfilmből szökött volna meg, persze ez nem véletlen. Rajong a japán decora kei stílusért mely magyarázat külsejére. Ghost – Szellem – című dalában is ebbe a titokzatos világba csábít bennünket egy rejtélyes, bár kissé szomorkás barangolásra. Váratlan hangon szólal meg egy szokatlan lány, melyhez egy igazán fantasztikus színpadkép is társul.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Jamie-Lee – Ghost (Németország) >>>

21:54 – Franciaországból Amir érkezett Stockholmba. Nem csak személye de ma esti produkciójának is megvan a maga különlegessége, hiszen franciául énekel, de a kórus mögötte angolul. Ennek az az oka, hogy szerette volna, ha a dal üzenete a lehető legtöbb emberhez eljut. Ez az üzenet nagyon egyszerű: szeretnék szeretetet adni a dalommal. A siker érdekében vagy csak mert jól érzi magát a színpadon, csak úgy szárnyal a produkció.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Amir – J’ai cherché (Franciaország) >>>

21:57 – A művészcsaládba születő lengyel Michał Szpak már 9 évesen színpadra került. Persze nem elég megszületni, Michal rengeteg tanulást tett a lehetőség mellé és számtalanszor megmérette magát különböző versenyeken is. Vajon az európai színpadon milyen eredményt sikerül elérnie? Dalának címe: Az életed színe, és azt kérdezi, hogy a te életednek milyen a színe? Az övé kétségtelenül piros melyet magára kis öltött a ma estére.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Michal Szpak – Color Of Your Life (Lengyelország) >>>

22:01 – Már majdnem a versenydalok felét meghallgattuk, de még hátra van 14 produkció. Egy kis szünet erejére Måns hangulat jelentést ad az Aréna szomszédságából, ahol mintegy 10.000 ember nézi a showt.

22:03 – Ausztráliában hosszú évek óta közvetítik az Eurovíziós Dalversenyt. Igaz, hogy ez helyi idő szerint reggelbe nyúló hajnali televíziózást jelent, de imádják. Két éve még csak vendégfellépők voltak. Tavaly már versenyeztek is a 60. évfordulóra tekintettel, egyből a döntőben kaptak helyet, idén már rendes tagként az egyik elődöntőben kezdtek ők is. Dami Im Sound of Silence című dalával igyekszik hangos sikert aratni, mely szemmel láthatóan elég jól sikerül neki.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Dami Im – Sound of Silence (Ausztrália) >>>

22:07 – A Minus One, Mínusz Egy nevű zenekar hozza el Ciprust Stockholmba. A Minus one név a saját dalokra vonatkozik és meglehetősen kemény gitármuzsika az alapja. Tudatosan vállalták az eurovíziós fő áramlattól való eltérést és ebben támogatást is kaptak otthonról, mely nem volt hiába hisz itt vannak a döntőben. A fiúk bár ketrecbe zárták magukat de minden vágyuk lehet, hogy a show végére egészen a képzeletbeli dobogó tetejéig jussanak.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Minus One – Alter Ego (Ciprus) >>>

22:12 – A szerb Sanja Vucsity vette birtokba a színpadot. Ritka, hogy olyan énekest delegál egy ország aki még hazájában sem túl közismert, így lehet, hogy ez az este Sanja számára valaminek újnak a kezdete lesz, bár a dal egy szakításról szól. Ehhez pedig a fekete ruha a legtökéletesebb választás volt.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – ZAA Sanja Vučić – Goodbye (Shelter) (Szerbia) >>>

22:15 – A litván Donny Montell igazán nagy lendülettel robbant be a színpadra, hogy előadja – I’ve been waiting for this night című dalát. Vártam ezt az estét – énekli dalában, s habár egy szerelemről szól, sok az áthallás az eurovíziós visszatérését illetően is.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Donny Montell – I’ve been waiting for this night (Litvánia) >>>

22:19 – Hangja és különleges előadásmódja okán manapság Nina Kraljic az egyik legnépszerűbb feltörekvő előadó Horvátországban aki bevallása szerint a pillanat varázsában hisz. Hát ez most az Ő nagy pillanata, melyre egy nem mindennapi ruhakölteménnyel készült.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Nina Kraljić – Lighthouse (Horvátország) >>>

22:23 – Az orosz Szergej Lazarev produkciója sok vitát váltott ki. Szép számmal vannak, akik az idei verseny legnagyobb esélyesének tartják. Mások ugyanakkor állítják, hogy maga a dal semmi különös, valójában a színpadi látvány viszi el a produkciót, ráadásul az első fele koppintása Mans Zelmerlöw tavalyi színpadképének. Az biztos, hogy nem lehet szó nélkül elmenni a produkció mellett, mert Szergej kiválóan énekel, miközben szinte akrobata mutatványt nyújt.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Sergey Lazarev – You Are The Only One (Oroszország) >>>

22:27 – Egy igazi déli életigenlő, erőteljes és vibráló előadással következik Barei-től Spanyolországból. Dala arra bíztat, hogy lépjük át a határainkat, lépjünk át a félelmeinken, a kishitűségen és vágjunk bele bátran mindabba, amire eddig is vágytunk. És igen, ilyen impulzív előadástól ember legyen a talpán aki nem cselekszik.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Barei – Say Yay! (Spanyolország) >>>

22:32 – A lett Justs utcai zenészként kezdte zenei pályafutását. És ma itt állhat az Eurovízió színpadán. Dalának szerzője egyben tanára Amidala, aki, tavaly az előkelő 6. helyet szerezte meg. Kérdés, hogy ez az együttműködés elég lesz-e a lettek által 2002-ben egyszer már megélt végső győzelemhez? Justus teli torokból tesz mindent a sikerért.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Justs – Heartbeat (Lettország) >>>

22:36 – Az ukrán Jamala 1944 című dala a háborúról szól, mely nem csak üzenetében nagyon erős, hanem a zenéjében és a színpadi jelenlétben is. És Jamala előadásmódján keresztül átélhetjük mindazon fájdalmat melyet a háborúk okoznak világszerte.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Jamala – 1944 (Ukrajna) >>>

22:40 – Málta képvíselője Ira Losco – Walk On Water című dalával ha vízen nem de a színpadon kitűnően jár. A kismama az anyaság örömei előtt boldogan átvenné a győztesnek járó trófeát, csak nehogy túl sok legyen a ma esti izgalom.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Ira Losco – Walk On Water (Málta) >>>

22:44 – A grúz Nika Kocharov és az ifjú Grúz Loliták zenekar már nevével is meghökkentő hatást kelt, ennél csak zenéjük hatásosabb már. Se csábos lányok, sem valamilyen fajta negédeskedés csak ütős zene hallható.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold (Grúzia) >>>

22:48 – Ausztria ezúttal is különleges előadóval képviselteti magát, de most ne Conchitát várják, hanem pont az ellentétét! Zoe Straub nem lázadó, mégis rendhagyó. A barátja félig svéd, de ami a legfurcsább, hogy fellépés előtt Szupermen-állásban gyűjt erőt. Ami azonban a mai este szempontjából a legérdekesebb, hogy osztrák létére nem németül, de nem is angolul, hanem franciául énekel és egy színes utazásra visz minket egy fantáziavilágba. Akár Alice csodaországban.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Zoé – Loin d’ici (Ausztria) >>>

22:52 – Joe és Jake nem csak két brit fiatalember, hanem egy vadonatúj formáció is. Daluk, a You are not alone – Nem vagy egyedül – egy himnikus pop dal, egyetemes üzenettel, amely megnyerte a BBC hat év után újra megrendezett válogatóját. A fiúk hiába voltak kezdetben ellenfelek, mára látszik színpadi jelenlétükön, hogy egy igazi összeszokott páros vált belőlük.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Joe and Jake – You’re Not Alone (Egyesült Királyság) >>>

22:56 – Örményország nem a hagyományos utat választja arra, hogy kiválassza Eurovíziós indulóját. Már októberben eldöntötték, hogy idén Iveta Mukuchyant nevezik és csak ez után kerestek számára egy dalt. Mindazonáltal az, hogy az örmények a megszokottól eltérő utat járnak, teljesen beleillik Iveta személyiségébe, aki magáról is azt vallja, hogy tudatosan keresi a nem szokványos megoldásokat és ezúttal is szándékosan nem tipikus eurovíziós zenével készült Stockholmba. A címe: Szerelemhullám. Természetesen Örményország sem csak Iveta hangjára alapozta a sikert, mind ruhában mind színpadképben nagyon ott van a produkció.

Ide kattintva nézheted vissza a produkciót – Iveta Mukuchyan – LoveWave (Örményország) >>>

23:00 – Mind a 26 ország dalát hallhattuk, így nincs más hátra indulhat a szavazás. És rögtön kapunk is egy kis emlékeztetőt az összes produkcióból, ha nem tudnánk kire is szavazzunk.

23:19 – Elnyert 9 Grammy díjat, 7 American Music Awardot, 4 Emmy-díjat, és az egész világon a rajongók millióinak szívét. Énekes, zeneszerző, színész, és egyszerűen egyike a világ legnépszerűbb előadóművészeinek. A színpadon Justin Timberlake!

Justin Timberlake az Eurovíziós Dalfesztiválon >>>

21:30 – Újabb különleges vendég a színpadon aki nem más mint a 2015-ös junior Eurovíziós Dalverseny győztese. Destiny Máltáról.

21:32 – Petra és Mans bemutatja mi a tökéletes receptje a győztes Eurovíziós dalnak. Tehát kell ide dob, némi tradicionális népi hangszerelés fiatal modell helyet öreg ember, szakállal továbbá egy hegedű némi kosztüm és nem árt egy dal is végül.

Måns Zelmeröw az Eurovíziós Dalfesztiválon >>>

23:45 – A szavazás lezárult, lehet izgulni az eredményért! És amíg várakozunk a tavalyi győztes szórakoztat bennünket, aki már csak percekig élvezheti tavaly elnyert címét, hisz a trónkövetelők közül lassan kiderül ki visz mindent.

23:50 – Kezdődik az eredményhirdetés.
Pontjaink a szakmai zsűriktől:
– Azerbajdzsán: 4 pont
– San Marino: 2 pont
– Csehország: 10 pont
– Spanyolország: 10 pont
– Ciprus: 4 pont
– Oroszország: 1 pont
– Horvátország: 5 pont
– Görögország: 3 pont
– Albánia: 1 pont
– Ukrajna: 2 pont
– Szlovénia: 3 pont
– Montenegró: 7 pont

A szakmai zsűri értékelése alapján Magyarország, Freddie dalával jelenleg a 19-ik helyen áll.

0:26 – Következnek a közönségpontok, lássuk mennyit is kapunk. 56 pont, mellyel összesen 108 ponttal állunk egyelőre a 16-ik helyen.

0:38 – Megszületett a végső sorrend. Ukrajna megnyerte a versenyt, Magyarország pedig végül a 19-ik helyen végzett.

Itt visszanézheted az eredményhirdetést >>>