Korkóstoló: Bocuse d’Or

Hallgassa meg!
 

Hallgassa meg!

A héten Budapesten dúlt a nagy séf csata, a Bocuse d’Or Európai döntője.
Magyar sikerrel ért véget: Széll Tamás és csapata nyert. Ők már biztosan ott lesznek a 2017. januári lyoni világdöntőn. A Budapesten megrendezett európai fordulóban mindkét alapanyag magyar volt. Minden versengő séf dunai kecsegével és annak ikrájával, valamint a gímszarvas combjával dolgozott.
És hogy mi jelentette mindebből a legnagyobb kihívást a magyar csapatnak? Fogódzkodjanak meg! A tökéletes krumplipüré.

A világméretű séfcsata névadója a francia Paul Bocuse, a XX. század egyik legnagyobb szakács ikonja. De mit tudnak, illetve tudtak ezek a franciák, hogy a világon ennyire meghatározó lett a francia konyha? Mikor és hol lehettek ők jobb időpontban és jobb helyen, mint például mi? A válasz az Ókorban keresendő és egészen a Római Birodalomig kell visszautaznunk az időben.

Maradunk a francia vonalnál, és Budapesten, a diplomatanegyedben felkeresünk egy, a francia konyha alapjaira és a modern gasztronómiára építkező éttermet. A La Perle Noire-t, amelynek a fiatal, és nemcsak főzni, hanem tanítani is imádó Koncz László a trendi séfje.

Aki a nemrégiben megnyílt Pesti Vigadó Étteremben szeretne asztalhoz ülni, annak elegendő, ha kívülről megnézi a Vigadó káprázatos épületét, és tudni fogja, mi várja odabenn. Szépség, elegancia és hatalmas terek. De milyen legyen a konyha egy ilyen kiemelt helyen? Hát, igazi pesti. Palóc leves, töltött káposzta, császármorzsa. Magyaros ételekkel csábít, de nem a vidéki paprikás, zsíros irányt követi, hanem a polgári konyháét: sok friss zöldséggel, hallal, izgalmas fűszerekkel és modern elkészítési módokkal.

Még nem is olyan régen a portugiesert kékoportóként emlegettük. De az európai unió szabályait követve le kellett mondanunk róla, mert csak a Portói borvidéknek jár ez a név, mi a szőlőfajtára portugieser kifejezést használhatjuk. A Pécsi Borozó 4. éve rendezi meg a Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt, ahol négy kategóriában hirdetnek győzteseket. Az idei verseny díjazottjai: Lelovits Tamás Pincészet 2015-ös Portugieser válogatása, Göhring Pincészet 2012-es száraz bora, Günzer Tamás 2013-as Oportone-ja és a Neuperger Balázs 2015-ös Cuveé-je.

Korkóstoló – Kossuth – Május 15., vasárnap, 9:30

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább