Egyéb

Egy hazában: Pünkösdi templomdíszítés hagyományai

Az Egy hazában május 15-i adásának tartalmából
 

Mendén a mai napig őrzik a pünkösdi templomdíszítés hagyományát, és ez a szlovák szokás 2011-ben bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe is. Minden évben Pünkösdvasárnap és hétfőn a szentendrei skanzen templomát is e hagyomány szerint díszítik. A mendei pünkösdi templomdíszítésről Király Katalin néprajzkutatóval Makai Ildikó beszélgetett.

Egy héttel ezelőtt tartották a Szent Györgynek szentelt budapesti szerb ortodox templom búcsúját. Idén a Szerb Egyház érdekében kifejtett munkája és érdemei elismerésének jeléül Latorczai Csabát, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkárát a Szerb Egyház Milutin király érdemrendjével, Alexov Lyubomirt, szerb szószólót pedig a Szent Száva Érdemrend második fokozatával tűntették ki. Mándity Predrág beszámolója.

Április elején mutatták be a Pécsi Horvát Színház új előadását. Kaffka Margit Színek és évek című regényét Josip Cvenić alkalmazta színpadra. Az előadást, amelyben a Pécsi Balett táncművészei is szerepelnek, Jasmin Novljaković rendezte, a főszerepet pedig Vlasta Ramljak horvátországi színésznő alakítja. A Pécsi Horvát Színház igazgatójával, Vidákovics Szlávennel Balatinácz Renáta beszélgetett.

„A mese az egyetlen hatékony etikai oktatás a kisgyerekek számára, mert abban van jó és rossz. Van benne élet és halál, igazmondás és hazugság, vagyis minden, ami egy etikai világképhez tartozik.” – mondja Vekerdy Tamás pszichológus. A Békéscsabai Románok Nemzetiségi Önkormányzata nem csupán ezt a megfontolást tartotta szem előtt, amikor 22. alkalommal megszervezte a Magyarországi Román Gyermekek Mesemondóversenyét. A békési megyeszékhelyen működő Meseházat egy napra a hazai román iskolákból érkező, több mint 100 kis mesemondó vette birtokába. Munkatársunk, Kreszta István is ott volt.

Közös utakon, a barátság elmélyítése jegyében idén 8. alkalommal rendezte meg a Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat a Pilis túrát, amelyet ez alkalommal az egykori budapesti szlovák nagykövetről, Juraj Migasról neveztek el. A Pilisszentkereszti Szlovák központ falán felavatták a diplomata emléktábláját. A túra indulásánál munkatársunk, Iveta Hrubonová először Fuhl Imre újságírót, a SlovakUm Közhasznú KFT. igazgatóját kérte mikrofon elé.

A magyarországi németek legjobb fehérbora díjat a soltvadkerti galántai családi pincészet nyerte el. A német borász-hagyományok őrzése hozzátartozik a napi munkájukhoz. Galántai Norbert ugyanis szívvel-lélekkel borász, és a család minden tagja részt vesz a munkában. Arnold Krisztina beszélgetett a családfővel.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – Május 15., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább