×

Ukrán nemzetiségi műsor: Megemlékezés a csernobili atomerőmű balaesetről

30 esztendeje történt a végzetes csernobili atomerőmű baleset. Ez volt az atomenergia felhasználása történetének legnagyobb balesete, amely egyben az emberiség történelmében bekövetkezett műszaki katasztrófák egyik legnagyobbika, minek következtében óriási területeket ért sugárszennyezés.

Az Ukrán nemzetiségi műsor május 6-i adásának tartalmából:

A csernobili erőműbaleset következtében hatalmas mennyiségű sugárzó anyag került a levegőbe: háromszázszor több mint Hirosimában. A szennyezés közel 200 ezer ember lakóhelyét érintette. Az ukrajnai Kijev megyében, a fehéroroszországi Gomel és Mogiljov megyékben és az oroszországi Brjanszk megyében lezárt övezetek jöttek létre.

Az Ukrán Országos Önkormányzat április 29-én, az Ukrán Kulturális Központban emlékezett a tragédiára. A megemlékezés keretében nyílt meg Kis János magyar fotóművész Csernobilban készült fotóinak kiállítása.

A rendezvény látogatóit Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese és Mihajlo Junger, a budapesti Ukrán Nagykövetség ideiglenes ügyvivője üdvözölte.

Lajhut Szófia hegedűjén Bach Adagiója szólalt meg.

Ezt követően Viktória Szverenyák, az Ukrán Nagykövetség másodtitkára bemutatta Kis János fotóművészt, aki megosztotta a közönséggel a Csernobili Atomerőműben tett látogatása során szerzett benyomásait.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább