Korkóstoló: HalatHon

A Felelős Gasztrohős Alapítvány programjának központjában a Magyarországon tenyésztett halak állnak. Erről hallhatnak beszélgetést a Korkóstoló adásában.
Hallgassa meg!

Festői szépségű, lenyűgöző mikroklímája falu a Bükk-hegység délnyugati lejtőjén Mónosbél. Ezt a helyet választotta Somogyi Sándor és családja, hogy a szabadtartásban nevelt sertéseiből az üde bükki levegőn érlelt hústermékeit elkészítse. Itt a hússertésből sonka, a mangalicából szalámi, kolbász és szalonna készül. Specialitásuk az egyedi bükki sonka, melyet parajdi sóban pácolnak, majd 3 hónapig tufapincében érlelnek.

Hat héten át a Magyarországon tenyésztett halak állnak a Felelős Gasztrohős Alapítvány HalatHon elnevezésű programjának középpontjában. Az alapítvány – összefogva a haltenyésztő vállalkozásokkal – nem pusztán az uszonyosok fogyasztására buzdít kicsit és nagyot, hanem a tengeri jószágok kihalásának veszélyeire is igyekszik felhívni a figyelmet. A programban részt vevő magyar haltenyésztő vállalkozók között szerepel a szibériai tokhalat Magyarországon meghonosító Halház Kft. is.

Czompa Fanni dobogós lett az Olivier Roellinger francia szakácsversenyen. Monsieur Roellinger három Michelin-csillag birtokosa, aki a fenntartható tengeri halászat mellett tette le a voksát, és visszavonult egy kastélyba, ahol továbbra is vendéglátásból él. Az általa szervezett séfcsaták középpontjában a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, tengeri halakra és tenger gyümölcseire szakosodott étkek állnak. Czompa Fanni 22 éves és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának III. évfolyamára jár. A versenyt 30 európai ország részvételével rendezték meg, és Fanni bekerült az első háromba az észak- és kelet-európai versenycsoportban. A pontos helyezését majd a júniusi díjkiosztón tudja meg Párizsban.

Gyöngyöstarjánban, a Kerekes család férfi tagjai életében sok a hasonlóság. Valamennyien gépészmérnökök és mellette a családi birtokon szőlőt művelnek, bort készítenek. Tamás – a kisebb fiú -, úgy döntött, hogy a Műegyetem mellett a borász mesterséget is kitanulja. Most már övé a „pincekulcs”. Nagy megsiszteltetés ez, hiszen még az 1770-es években vájták rendkívül impozáns borospincét.

Pohner Ádám mindössze 23 éves, de 2015-ben már részt vett a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjén. Ő volt a versenyző Molnár Gábor segítője, vagyis a commis-ja. Legutóbb pedig ő nyerte meg a magyar Bocuse d’Or selejtezőt, amikor még 12 séf harcolt a legjobb 6 közé jutásért. Szakmai gyakorlata alatt stázsolt egy finn Michelin-csillagos étteremben és sokan az egyik legígéretesebb magyar séftehetségnek tartják. Szerinte a konyhai munka során az alázat és ízlés a legfontosabb.

Korkóstoló – Kossuth – Május 8., vasárnap 9:30

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább