Egyéb

Egy hazában: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Az Egy hazában következő adásában a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon bemutatkozó Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárról is beszélgetünk. Tartsanak velünk!

Az Egy hazában május 8-i adásában:

Mecseknádasdon 30 éves a német kétnyelvű nemzetiségi oktatás. Az országban Bóly után másodikként vezették be akkoriban ezt, amely kihívást jelentett az intézmény számára, hiszen tapasztalat és könyvek hiányában, a tanárok magukra voltak utalva. Az iskola a mai napig megtartotta ezt az oktatási formát, büszkén tekint vissza az elmúlt 3 évtizedre, és egyre inkább előtérbe kívánja helyezni a nyelvtanulás mellett a hagyományápolást is. Arnold Krisztina az igazgatóval, Poller Györggyel beszélgetett.

A bakonyi Jásd községben rendezték meg a Szlovák Tájházvezetők 16. Országos Konferenciáját. A találkozót a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete szervezte, a hagyományos tanácskozáson minden évben lehetőség nyílik arra, hogy a gyűjtemények vezetői találkozhassanak azon szakemberekkel, akik tanácsokkal szolgálhatnak számukra az értékek megvédésének és rendszerezésének mindennapi munkájában. Idén a résztvevők nem csupán tapasztalatokat szerezhettek, de megismerkedhettek a vendéglátó Jásd szlovák hagyományaival is. Dózsa Zenta először Nagy Csabát, a község korábbi polgármesterét kérte mikrofon elé.

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon első alkalommal vendégeskedett a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár, amelynek standján bemutatkozott a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ is. Első alkalommal került itt a kiállító polcra magyarországi szerb író szerb nyelvű regényének magyar fordítása. Az új kiadói kezdeményezésről Mándity Predrág elsőként Gyurity Milánt, a Központ igazgatóját kérdezte.

A szegedi Baptista Gyülekezet lelkipásztorához tartozik a magyarcsanádi gyülekezet is, amelynek különlegessége, hogy tagjai román nemzetiségűek. A szegedi gyülekezet a csanádi események, ünnepek révén ismerte meg a magyarországi románokat, és az őket gyakran meglátogató, hozzájuk misszióba érkező romániai testvéreket. Ennek köszönhetően a magyar gyülekezet tagjai már több alkalommal jártak Aradon, legutóbb április 17-én voltak az ottani „Dragostea” Gyülekezet vendégei, ahol egy kórussal szolgáltak. Bauer Ádám érdeklődött erről a kapcsolatról.

A tavalyi év legjobb játékvezető asszisztense címet a budapesti régióban Kovács Brankó nyerte, az elismerést az MLSZ Budapesti Igazgatósága adta át. A 28 éves fiatalember a Fővárosi Horvát Önkormányzat és a Kőbányai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat aktív tagja, valamint a Horvát Hagyományőrző Együttes táncosa. Tanulmányai befejezése után szakmájában: közgazdászként és sport-menedzserként dolgozik, de természetesen örömét leli a futballpályán való ítélkezésben is. Pavlekovics András beszélgetett vele.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – Május 8., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább