Napközben: Érettségi-tanulási technikák

Túl vannak a diákok az érettségi első hetén, azonban még nincs vége. A Napközben mai adásában tanulási technikákat veszünk sorra.

A Napközben május 9-i adásában:

Építési engedély és helyi védelem
Gyakran régi épületek lebontásával keletkeznek olyan üres telkek, amelyekre új házakat , gyakran több emeleteseket építenek. Pécsett egy több száz éves szőlőtőke adott okot az aggodalomra, mert eredetileg úgy tűnt, hogy ki kell vágni a matuzsálemet annak érdekében, hogy a terveket meg lehessen valósítani. Most védettség alá helyezték a növényt és a ház is felépül. Milyen vizsgálatokat kell végezni ahhoz, hogy kiadják az építési engedélyt, mi élvezhet védettséget, mik a kiadás kritériumai, kikkel kell egyeztetni ilyen esetekben?

Hallgassa meg!

Érettségi-tanulási technikák
A diákoknál az első olyan nagy megmérettetés az érettségi, amikor nem csak egy-egy tantárgynál kell a korábbihoz képest jelentős anyagmennyiséget megtanulni, hanem rövid idő leforgása közben eltérő témakörökben kell megismételni ugyan ezt. Melyek a segítő módszerek, milyen tanulási technikák a hatékonyak, vannak e olyanok is, amikor nem csak rövidtávú ismereteket adnak, hanem olyanokat is, amik hosszú időre bevésődnek?

Hallgassa meg!

Szülők által létrehozott alapítványok
Az országban sok száz olyan alapítvány jött létre, amelyeket azok a szülők hoztak létre, akiknek meghalt a gyermekük. Miben segít egy ilyen tevékenység, hogyan segít a gyászban, mivel foglalkoznak ezek az alapítványok, hosszú távon lehet e őket működtetni?

Hallgassa meg!

Női sofőrök
Hiába a szőke nős viccek: a KSH által kiadott, még a 2014-es adatokat feldolgozó Közlekedési baleseti statisztikai évkönyve is egyértelművé teszi, hogy a nők óvatosabb vezetők, mint a férfiak. Lassabban és körültekintőbben vezetnek, a közlekedésbiztonságra jobban ügyelnek, szinte soha nem vezetnek, miután alkoholt fogyasztottak; és noha a hölgyek aránya a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők esetében kb. 40%, de mégis csak a közlekedési balesetek 22%-áért felelősek. A nők ráadásul nagy figyelmet fordítanak a velük egy autóban utazó gyerekek biztonságára is, így a gyerekülés kiválasztására és szabályszerű elhelyezésére is.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – Május 9., hétfő, 9:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább