Ukrán nemzetiségi műsor: A holokauszt áldozataira emlékeztünk

Az Ukrán nemzetiségi műsor április 29-i adásának tartalmából:

Az ógörög nyelvben a holokauszt kifejezés tűz általi megsemmisülést jelent. Napjaink szókészletében ez a szó a zsidóknak a náci Németország és kollaboránsai által 1933 és 1945 között véghezvitt, közel 6 millió áldozatot követelő rendszerszintű üldözését és megsemmisítését (genocídiumát) jelenti.

Az ukrajnai holokauszt szomorú jelképe a Babij Jar. A második világháború idején a nácik ebben a Kijev közeli bozótosban hajtottak végre tömeges kivégzéseket.
Április 15-én az Ukrán Országos Önkormányzat az emléknaphoz kötődően nyitotta meg az érdeklődő közönség előtt Joszip Vasszer festőművész tárlatát, továbbá zenés irodalmi est keretében – Garai Róbert színművész, valamint a Zán Uljana (hegedű), Zán András (cselló) és Nagy Éva Cecília (zongora) összeállítású Ukrán Dallamok együttes közreműködésével – emlékezett az áldozatokra.
A megemlékezés részvevőit Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke és Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese üdvözölte.

A Garai Róbert által előadott verses összeállításban Csekei Magda, Mezei András és Radnóti Miklós versei, illetve Csernok Attila prózai művének részlete hangzott el. Az Ukrán Dallamok együttes Bach-Gounod Áve Mariáját, Max Bruch Kol Nidrei-jét, Albinoni Adagióját és John Williamsnek a Schindler listája című filmben elhangzott két szerzeményét szólaltatta meg.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább