Egyéb

Egy hazában: Egy regény képes megváltoztatni az emberi gondolkodást

Az Egy hazában május 1-i adásának tartalmából:

Emlékezés és feldolgozás – sem az egyik, sem a másik nem történt meg teljes mértékben a magyarországi németek történelmének számos pontjával kapcsolatban, még 70 évvel a második világháború utáni sorscsapások után sem. Egy vándorbatyu jelképezi a következő hónapokban a visszaemlékezést, és megpróbálja átéreztetni az akkori események következményeit. Arnold Krisztina járt a Pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban, ahol a batyu útjára indult.

A múlt hétvégén háromnapos ünnepségsorozattal emlékeztek meg a tótkomlósiak a város újratelepítésének 270. évfordulójáról. Az elnéptelenedett komlósi pusztára 1746. április 24-én érkeztek meg a szlovák telepesek. Báró Rudnyánszky József engedte be birtokára a vallási villongások miatt elvándorolt szlovák evangélikusokat. Nyolcvan család érkezett akkor a pusztára. A rendezvénysorozat keretében róluk is megemlékeztek a Megérkeztünk című konferencián, de a programsorozat része volt számos sport- és kulturális rendezvény is. Az eseményeken Bencsik János járt.
Az ortodox keresztények, közöttük a szerb hívők ma ünneplik  Jézus Krisztus feltámadását. Ennek jelentőségéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról Káplán Pál atyával, szegedi szerb paróchussal  Mándity Predrág beszélgetett.
A magyarországi románoknál is ismert szokás a tojásfestés. Erre a célra, egykor a vöröshagymahéj vagy zöld búza főzetét használták. A tojást úgy díszítették, hogy a tojásra különböző rajzolatú levelet rögzítettek, amelynek helye festéskor színtelen maradt. Kedvelt játék volt a gyermekek körében a piros tojások versenyszerű összeütögetése, egymástól való elnyerése, vagy fémpénzzel való megcélzása, hogy az belemélyedjen a tojásba. A húsvétot megelőző hosszú böjti időszak magyarázza, hogy Húsvétkor azután minden család asztalára sok finomság került. A Békés megyei Eleken élő románoknál is léteztek ezek a szokások. Bauer Ádámnak az Eleki Román Hagyományőrző Egyesület egykori vezetője, Szabó Péter mesélt ezekről.
Egy nyitott könyv és az olvasó szíve között mindössze 15-20 centiméternyi távolság van. Ám ezen az „úton” nagyon sok minden történhet. Hiszek abban, hogy egy regény képes megváltoztatni az emberi gondolkodást – mondja a szerző, az örmény Aline Ohanesian könyvéről, az Orhan örökségéről. Most magyar nyelven is olvasható az örmény népirtás történetét feldolgozó regény, a Tarandus Kiadó jóvoltából. Oganova Eranyak mikrofonja előtt beszélt a kötetről a kiadó vezetője, Réti Attila.
Az idei, 23. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztiválon a Napkút kiadó vendégeként két horvátországi szerző: Mirko Ćurić és Kristian Novak mutatkozott be a nagyközönségnek. Ők nem ismeretlenek a hazai horvátok számára, hiszen Kristian két éve már bemutatkozott horvát nyelven a fesztiválon, Mirko pedig számos közös projektet valósít meg a pécsi horvát közösségel. Pavlekovics András  a kiadó igazgatóját, Szondi Györgyöt kérdezte a vendég-szerzőkről.
A szegedi Nemzetiségi Szövetség és a Nemzetiségi Önkormányzatok Társulása az elmúlt vasárnap ismét megrendezte a hagyományos tavaszi nemzetiségi focibajnokságot. A József Attila Általános Iskola tornatermében 7 csapat mérkőzött: örmények, bolgárok, görögök, lengyelek, németek, szerbek és szlovákok. Munkatársunk, Iveta Hrubonová először a játék fő szervezőjét,  Purosz Alexandroszt kérte mikrofon elé.
Egy hazában – Nemzetiségi adások – május 1., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább