Egyéb

„Mi egy zsidó közösség vagyunk.”

Horányi Gábor, a Lauder Iskola főigazgatója az iskola különlegességéről a közösség erejéről beszélt.

Hány diákja van az iskolának?

Nehéz ezt pontosan értelmezni, mert óvodától a gimnáziumig vannak nálunk a gyerekek, így jelenleg 723 növendéke van az intézménynek. A gimnázium esetében sem egyszerű a válasz, mert definiálni kell a négy-, hat-, nyolcosztályos egységben határozzuk-e meg ezt. Az óvodában jelenleg 103-an vannak, az elemi iskolában vannak 250-en, a többiek meg a magasabb évfolyamokon.

Az iskola nemrégiben lett glatt kóser. Minek volt ez köszönhető?

Az iskola konyháját két éve alakítottuk így át. Ez egy nagyon fontos szimbólum, mármint, hogy ebben az iskolában kóser, glatt kóser ételekhez lehet jutni. Ugyanakkor nem arról van szó, hogy a hozzánk járók nagy hányadánál ez egy bevett életforma lenne, hogy otthon is így étkeznek, ilyenek kevesen vannak. Ez egy nehezen felvállalható dolog, vannak, akiknek a zsidóság megélése a vallási hagyományokkal együtt fontos, nem szeretnénk, hogy emiatt ők ne járjanak hozzánk. Azonban én szeretném ennek a szimbolikus voltát is hangsúlyozni, a zsidóságban sok ilyen helyzet van, ezért fontosak ezek a szimbólumok.

A Lauderben is tanulnak nem csak zsidó gyerekek is. Mi erről az Ön véleménye?

Természetes, hogy nem csak zsidók tanulnak nálunk. Bár ez felveti annak a kérdését is, hogy miben definiáljuk a zsidóságot. Mi a saját zsidóságunkat úgy definiáljuk, hogy mi egy zsidó közösség vagyunk. A közösség tágabb értelmet nyerhet, mint egy halachikus definíció. Persze olyanok, mint az izraeli bevándorlási törvény ad egyfajta definíciót, mi ebben a tekintetben is nagyobb rugalmasságra törekedni. Megpróbáljuk érzékeltetni azt a nyitottságot, ami a közösséget jellemzi.

Hogyan lehet ezt értelmezni?

Képzeljük el, hogy van egy sziget, ahol él egy törzs. A másik szigeten meg egy másik törzs. Az egyik szigetről átmennek a férfiak és nőket rabolnak, átviszik őket a saját szigetükre. Ezek az emberek, sem vérségileg, sem halachikusan nem lesznek a törzs tagjai, de a közösség részei.

Miért állnak sorba az Önök szigetén olyan sokan?

Elsősorban az oktatás színvonala miatt, de pontosabb a megfogalmazás, ha azt mondom, hogy pedagógiai elvek miatt. Ez egy nagyon fontos kérdést vet fel, tudjuk, hogy a zsidóság számára a pedagógia, az oktatás, a gyerekek kiemelten fontosak, . A mi öndefiníciónkban kiemelten fontos, amit mi csinálunk, függetlenül attól, hogy mi zsidók mennyire vagyunk vallásosak, hagyománykövetők, amit mi csinálunk, ami a pedagógiánk meghatározó sajátossága hogyan is függ össze a zsidó gyökereinkkel.

A végzett lauderesek hány százaléka jut be a hazai egyetemekre?

Lényegében mindenki bejut. Nagyon sokan mennek külföldre, ennek lehet örülni, főleg annak a reményében, hogy ezek a fiatalok egyszer visszajönnek, tehát mindenki bekerül az egyetemekre.

Az interjú a 2016. április 22-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Vissza a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább