Korkóstoló: Idén is átadják a Borászok Borásza címet

A Korkóstoló április 24-i adásában:

Hallgassa meg!

Pattogatott kukoricás krémes, szecsuáni borsos répafagyival és amaranttal.
Merészen hangzik, ugye? A Vár a Speiz nevű étteremben viszont megszokott kombináció. Pedig Kovács Árpád, a konyhafőnök alapvetően magyaros konyhát visz, de a modern konyhatechnika segítségével egy kicsit mindent felpörget, megbolondít. Egyébként a kucsmagomba a kedvence, amit aztán minden ételbe belecsempész, kivéve az édességeket. De nem kizárt, hogy már azoknál is megpróbálta, csak nem jött be. A gasztro és a hozzákapcsolódó állandó kísérletezés az élete. Nála a csapatépítő tréning sem wellness hétvége, hanem disznóvágás, amit szigorúan otthon, az ő kis szülőfalujában tart, ahol az édesapja a böllér.

Délkelet-ázsiai ízekre épülő étterem nyílt a Belvárosban. A séf Berényi András, aki az ázsiai ételek fine dining specialistája. Egy évig kísérletezett magyar alapanyagokkal, míg megtalálta azt az itthoni, illetve a nyugati ízlésnek is megfelelő, az ázsiai street-food gasztronómiai világgal kevert menüt, amit most nyugodt szívvel tud felszolgálni a frissen megnyílt étteremben.

Idén is átadják a Borászok Borásza címet. A díjat az kaphatja meg, akit az elmúlt évek Borászok Borászai – egymástól függetlenül – a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Az 50 legjobb ezután szavazással választja ki azt az egyet, aki végül az év borásza lesz. Az 50-es listát már 5 fősre szűkítették, és jövő pénteken hirdetnek eredményt. Annyi már most is elmondható, hogy az idei évben a tokajiak vannak többségben a legjobbak között: Áts Károly, Bacsó András és Bodó Judit mellett egy villányi, Ipacs Szabó István, és a Garam menti Bott Frigyes esélyes.

Egy igazi kávéház multifunkcionális: vagyis reggelire, ebédre, vacsorára, sőt délutáni biliárdozásra és lazulásra is alkalmas. A Liberte Étterem és Kávéház, amit egykor Szabadság kávéháznak hívtak, mindezt képes felmutatni, de -nemzetközi konyhájának köszönhetően – talán kicsit még ennél is többet. Ez Galgóczi Gábor, a séf érdeme.

,,Amelyik pincér nem tud mosolyogni, jobban tette volna, ha vendégnek születik.” Gundel Károlytól, a magyar gasztronómiai élet egyik legnagyobb ikonjától idéztünk. Attól a gasztrokiválóságtól, akinek az 1939-es Világkiállításon bemutatkozott étterme kapcsán így írt a New York Times: “A Gundel-vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosított Budapest számára, mint egy hajórakomány turistaprospektus”. Az unokával, Gundel Jánossal beszélgetünk, aki azon a főiskolán tanszékvezető, amelyiknek az édesapja, Gundel Ferenc volt az egyik alapítója. Természetesen, elődeihez hasonlóan ő is ínyenc és nemcsak mesélni tud a gasztronómiáról, hanem a konyha is ismert terep a számára.

Korkóstoló – Kossuth – április 24., vasárnap – 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább