Egy hazában: Az örmény genocidium

Az Egy hazában április 24-i adásában:

A Közép-kelet és Dél-kelet európai országok nemzetiségi szervezetei azt szeretnék, ha a térségben élő kisebbségek ügyei nagyobb hangsúlyt kapnának az európai politikában. Ezért közös jelölteket indítanak a kontinens legjelentősebb kisebbségi érdekvédelmi szervezetének tisztújítási kongresszusán. Az Európai Népcsoportok Föderatív Uniójának alelnöki székéért Brenner Koloman, az ELTE docense indul. Jelölését a magyarországi németek országos önkormányzata is támogatta. Erdei Krisztián interjúja.

75 évvel ezelőtt, 1941. árpilis 12-én, Húsvétkor gyilkolták meg Ápity Milos atyát, az akkori hercegszántói plébánost. Koholt vádakkal gyanusították, például hogy fényekkel adott jelzéseket Jugoszláviának – ami nem volt igaz – és szörnyű kínzások után a Dunában terelték, ahol pisztollyal végeztek vele. Mohácson temették el. 5 évvel ezelőtt fia, Milos kezdeményezésére – aki 6 nappal az édesapja meggyilkolása után született – földi maradványait Baján, a szerb templomban helyezték el. Az idei megemlékezésen Mándity Predrág járt.

Az örmény genocidium 101-ik évfordulója alkalmából az örmény közösség, az Országos Örmény Önkormányzat számos megemlékezést szervez országszerte és a fővárosban. Az eddigi rendezvényekről és a további eseményekről Oganova Eranyak kérdezte Avanesian Alex elnökhelyettest.

A rudabányácskai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Bacskai Miklósné 1994-től tölti be ezt a posztot. Lelkesen és töretlen lendülettel szervezi a településen a nemzetiségi életet, programokat. Az egészségügyben ledolgozott 41 év után nyugdíjba vonult,de továbbra is aktív mint elnök, annak ellenére, hogy súlyos betegsége immár 3 éve tolószékbe kényszeríti. Sok évtizedes munkáját tavaly a Magyarországi Szlovákok Napján „Nemzetiségünkért” kitüntetéssel ismerték el. Mács Ildikó mutatja be nekünk.

A békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat áprilisi ülésén arról döntöttek, hogy az Országos Román Mesemondó Versenyt május 6-án rendezik meg a csabai Meseházban, A szervezők arra kérik a résztvevő iskolákat, hogy jelezzék: hány tanulóval kívánnak részt venni az idén 22. megmérettetésen. A részletekről Manuela Traciuc-ot, az Önkormanyzat alelnökét Bauer Ádám kérdezte.

A Nők Tavasza rendezvénysorozat záróeseményét tartották az elmúlt hétvégén a szegedi Nemzetiségek Házában. A Tavaszi Rapszódia verses-zenés délutánján hölgyek szavalatait hallgathatták meg az érdeklődők, valamint Klebniczki György zongoraművész és tanítványai adták elő a különböző nemzetek műveit. Bencsik János is ott volt a hangulatos találkozón.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – Április 24., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább