Napközben a méhcsípésről

A Napközben április 18-i adásában:

– Elöregedő villamosvezetékek, túlterhelt rendszerek. A társasházak jelentős részében 30 éves vagy annál régebbi vezetékek vannak, az akkori fogyasztásra tervezve, miközben azóta már jóval több műszaki berendezést használunk egy lakáson belül is. Ez nemcsak rövidítheti a gépek élettartamát, de akár tűz is keletkezhet. A lakások tulajdonosai azonban hiába szeretnék egyénileg felújítani otthonuk villamos hálózatát, csak közösen teheti meg a társasház. Milyen problémákat vet ez fel? Hogyan lehet megelőzni a bajt? Hogyan lehet felújítani a régi villamosvezeték rendszert? Mit tehet a társasház, ha nincs rá fedezet? Fizet-e a biztosító, ha elöregedett vezetékeke miatt tűz keletkezik a házban?

– Ismerkedés közös garázsvásárral, csereberével, szomszédi összefogás környezetszépítéssel és szemétszedéssel vagy éppen egy program keretében közös lakóházi receptkönyv kiadása. Egyre több olyan kezdeményezés van, amely azt a célt szolgálja, hogy a kisebb vagy nagyobb településeken, panelházakban is megismerjék egymást a szomszédok és akár segíteni is tudjanak egymásnak a gyerekvigyázástól a kisebb javítandó munkákig bezárólag.

– Április 15-e és 17-e között rendezik meg Győrben a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjét. A megmérettetésre Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból és Kárpátaljáról is érkeznek középiskolás fiatalok. Hogyan beszélünk, mennyire törekszünk a szép igényes beszédre, az igényes megfogalmazásra? Hol, mely területeken lehet a szép és igényes beszédet kamatoztatni?

– Tavasz beköszöntével megindulnak a méhek, és aki érzékeny a mérgükre, annak egy méhcsípés is komoly problémát okozhat. A Zala Megyei Kórházban apró lépésekben „szoktatják” rá a méh méregre a pácienst, így a szervezet megszokja és egy idő után nem okoz allergiás reakciót. Mit tehetünk, ha megcsíp a méh és nincs közvetlen segítség? Hogyan ismerhetjük fel, hogy esetleg allergiásak lehetünk a mérgükre? Mit tehetünk, ha a közvetlen szomszédunkba egy egész méhraj költözik?

Hallgassa meg!

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Banner Géza

Napközben – Kossuth – Április 18., hétfő, 9:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább