Egyéb

Egy hazában a magyarországi németek országos borversenyéről

Az Egy hazában következő adásában:

– A Szerb Országos Önkormányzat vezetése egy új Szerb Oktatási Központ létrehozásán fáradozik. Az új intézmény – amely egy önálló Szerb Óvodát és Általános Iskolát foglalna magában – Szegeden kerülne megvalósításra, éppen ezért a Mo-i Szerb Pedagógiai és Módszertani Központ a szegedi Szerb Klubba egy informális megbeszélést hívott össze. Mándity Predrág járt a tanácskozáson:

– Tudott József Attila románul? Ki volt tulajdonképpen az édesapja? Milyen interkulturális vonatkozásai vannak József Attila alkotásainak? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről esett szó Makón, a Korona Konferenciaközpont dísztermében, a Magyar Költészet Napján. A Makói Önkormányzat, a szegedi egyetem Román Nyelv- és Irodalom Tanszéke, valamint a Csongrád Megyei Román Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényének előadói József Attila költészetéről több szempontból beszéltek. Az emléknapon Kaupert Júlia járt.

– Aradszki, Bagyinka, Hricsovinyi, Baukó, Csjenyik, Krajcsó, Mazán, Mlinár – csak néhány a leggyakoribb békéscsabai, szlovák gyökerű vezetéknevekből, amelyek a mai napig fennmaradtak. Eredetük szerint többféleképpen osztályozhatók, ehhez nyújt segítséget a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének legújabb kiadványa, a Csabai családnevek című kötet, amelyet a napokban mutattak be Békéscsabán. Makai Ildikó és Iveta Hrubonová összeállításában a kötet két szerkesztőjét, Tuska Tündét és Uhrin Erzsébetet halljuk.

– Március eleje óta a Nemzetiségi Színházak Szövetségének tagja a Budapesti Horvát Gimnázium Irodalmi, Tánc és Színpadi Társulata is. Mit jelent ez a két tannyelvű intézménynek, a társulat tagjainak és a horvát közösségnek? Pavlekovics András a társulat szövegkönyv-íróját, az iskola igazgatónőjét, Gojtán Annát kérdezte.

– A tavalyi év forró nyári napjai, és az esős kora ősz kedvezett a borosgazdáknak, így a magyarországi németek országos borversenyén számos 2015-ös borminta komoly elismerésben részesült. Közel ezer vendég várta az elmúlt hétvégén Mecseknádasdon a legjobbak közét tartozó borok értékelését. Arnold Krisztina is ott volt a versenyen.

– A komlóskai Papp Sándorné babákon mutatja be a ruszin népviseleti hagyományokat. A baba-öltöztető tudását saját néprajzi kutatásaira is alapozza. Oganova Eranyak látogatott hozzá, és babáihoz.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – Április 17., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább