Alpok-Duna-Adria: Az olasz halpiacon

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Az április 21-i adás tartalmából:

– A Velencétől délre elterülő Chioggia, Olaszország egyik legfontosabb halászati központja. A településen két halpiac is működik. Az egyik a nagybani, ennek közvetlen rakodópartja van, ahol a halászhajók is kiköthetnek. A másik halpiac mivel a városka központjában helyezkedik el, nemcsak a helyi lakosok, de a turisták is gyakran látogatják.

– A Somogy megyei Kötcséről származó Grünberger család 115 évvel ezelőtt alapította meg csillárkészítő manufaktúráját Budapesten. Grünberger Tamás szakmája szinte utolsó képviselője. Az elmúlt időszakban csaknem 40 középület és 12 templom csillárját készítette el vagy újította fel. Legfényesebb álma egy múzeum létrehozása, hogy a következő száz évben is fennmaradhassanak a szebbnél szebb csillárok.

– A sečovljei sólepárló telepek a pirani öbölben már évszázadok óta léteznek. Mivel a sónak ez a fajta kitermelése csak itt maradt fenn, a tájvédelmi parkban komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az egyedülálló hely mihamarabb felkerüljön az UNESCO Világörökségi listájára.

– Az arany, emberemlékezet óta a bűvöletében tartja a világot. A természet gondosan elrejtette a szemünk elől, azonban ma is vannak olyanok, akik már-már tudományként tekintenek az aranykeresésre. Térképek és műholdas felvételek segítségével tanulmányozzák a tájak jellegzetességeit, hogy ez alapján döntsenek, merre érdemes kutatni.

– A curling avagy jégteke, igen közkedvelt sportág, még az olimpián is szerepel. Valami hasonlót már évszázadok óta ismernek az Alpokban, amit talán alpesi jégtekének nevezhetnénk. Möltenben, a Merano közelében fekvő fennsíkon valósággal rajonganak érte, sok helyen még ma is befagyott kacsaúsztatók és tavak jegén űzik.

Alpok-Duna-Adria – Duna – április 21., csütörtök – 7:55
Ismétlés: Duna World – április 21., csütörtök – 16:50

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább