Egyéb

Egy hazában: II. Rákóczi Ferenc születésének 340. évfordulója

Az Egy hazában április 10-i adásának tervezett témái a következők:

– Öt év után, a hét elején Szabadkán ismét ülésezett az új összetételű magyar-szerb kormányközi kisebbségügyi vegyesbizottság. A maratoni ülésen nem sikerült minden kérdésben egyetérteniük a feleknek, például az újvidéki egyetem jogi karára a magyar nyelvű felvételi vizsga lehetősége, vagy Kanizsa, Zenta, Ada községek szabadkai közigazgatásba való visszacsatolásának kérdése nyitott maradt. Ezzel szemben a magyarországi szerb közösség ajánlásai, amelyek egy részét a magyar kormány határozatba foglalta még jóval a vegyesbizottság ülése előtt, maradéktalanul a jegyzőkönyv részét képezik, így a hazai szerb nemzetiség a közeljövőben komoly lépéseket tehet a kultúra és a vallás megőrzése, valamint az oktatás színvonalának fejlesztése területén. Alexov Ljubomir parlamenti szószólót, és Kalmár Ferencet, a bizottság magyar társelnökét Rádity Milenkó kérdezte.

– „A nemzetiségi pedagógus pálya új kihívásai” címmel rendez konferenciát április 13-án a szarvasi Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara. A rendezvényen szlovák, román és német nemzetiségi képzést folytató tanárok és nemzetiségi közéleti személyek vesznek részt. Florin Olteanut, a Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Tanszék vezetőjét kérdezte a tanácskozásról Bauer Ádám.

– Szemtől szemben az új kihívásokkal – ez a mottója a tájház-vezetők országos konferenciájának, amelyet 16. alkalommal rendez meg az Országos Szlovák önkormányzat. Idén a bakonyi régióban, Jásdon gyűlnek össze a néprajzi gyűjtemények fenntartói és gondozói április 16-án. Előző nap egy kiállítás is nyílik Bakoncsernyén, a helyi szlovák regionális kulturális központban, “Elődeink élete-a bakonycsernyei szlovákok népviselete” címmel. A kiállítás rendezőjével és a tájház-vezetők országos konferenciájának fő szervezőjével, Király Katalinnal, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatójával Makai Ildikó beszélgetett.

– Rákóczi leghűségesebb népe – így is szokták emlegetni a ruszinokat. Április 2-án II. Rákóczi Ferenc születésének 340. évfordulója tiszteletére ünnepséget tartottak Sárospatakon. A helyi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat, Sárospatak Önkormányzatával valamint a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumával közösen, minden esztendőben megemlékezik a fejedelem születésnapjáról. Az ünnepséget koszorúzás követte Borsiban, Rákóczi szobránál. Oganova Eranyak kérte mikrofon elé Kozsnyánszky Jánost, a nemzetiségi önkormányzat elnökét, és Tamás Editet, a Rákóczi Múzeum igazgatóját.

– Vlasics Ferenc horvát bán születésének 250.évfordulója alkalmából emléknapot tartott a dombóvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. Vlasics Ferenc Dombóvár szülötte, aki komoly katonai és politikai sikereket ért el. A XVIII. századi dombóvári horvát közösség kiemelkedő alakjának tettei példaértékűek. Az ő emlékét őrzi a Nemzetiségek Házán elhelyezett emléktábla, illetve a ház mögött található emlékpark. Az idei évforduló alkalmából egy mellszobrot avattak, Füri Tamás járt az ünnepségen.

– Találkozók és minősítések sora várja a következő hetekben a német népdalok kedvelőit. A magyarországi német ének, zene és tánckarok OrszágosTanácsa szakmai segítséget is igyekszik nyújtani a kórusoknak ehhez. A szervezet ének-szekciójának vezetőjét, Kovácsné Fódi Krisztinát Aranold Krisztina kérdezte.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – Április 10., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább